Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina (CROSBI ID 359001)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dermišek, Helena Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina / Pozderović, Andrija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Dermišek, Helena

Pozderović, Andrija

hrvatski

Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina

Da bi se proizvelo kvalitetno vino, osim kvalitetnog i zdravog sortnog grožđa potreban je odgovarajući podrum i nužna oprema za tu proizvodnju. Uz veliki trud i ustrajnost potrebno je održavati bezprijekornu čistoću podruma, posuda i opreme što često nije slučaj. U suvremenoj proizvodnji vina danas se preporučuju posude od inoxa (cisterne) za fermentaciju i čuvanje vina. Nakon berbe, grožđe je potrebno što prije transportirati, te obaviti procese muljanja, runjenja i prešanja. U suvremenim postupcima proizvodnje bijelih vina, preporuča se depektinizacija pomoću pektolitičkih preparata, čime se ubrzava proces bistrenja mošta, te omogućava da fermentacija što prije započne. Nakon depektinizacije mošta provodi se bistrenje mošta sa bistrilima. Danas se preporučuje hladna fermentacija (13-17°C) uz primjenu selekcioniranog kvasca. Prvi pretok bi trebao biti „otvoreni“, nakon čega se nastavlja dozrijevanje vina. Tijekom dozrijevanja vina vrlo su važne hladna stabilizacija i filtracija vina. Međutim, često filtriranje nije preporučljivo.

bijelo vino; suvremeni tehnološki postupci; muljanje grožđa; prešanje grožđa; sumporenje mošta; depektinizacija mošta; pektolitički preparati; bistrenje mošta; hladna fermentacija; selekcionirani kvasci; dozrijevanje vina; njega vina; hladna stabilizacija; filtriranje

nije evidentirano

engleski

Modern technology procedure in white wine production

To produce a qualitate wine, beside qualitate and healthy sort grape is nessesary to have adequate basemant and nessesary equipment for the wine production. With the great effort and patience it is essential to maintain perfect cleanlines of basemant, dish and the equipment which oftenly is not the case. Nowdays is recomanded ussage of inox dishes (tanks) for fermentation and preservation of wine. After vintage is nessesary to transport grape as fast as possible and to carry out with grape crushing and pressing. Modern technology procedure of white wine production recomand must depectination with pectolytic enzymes, which accelerate clarification must and enables earlier begining of fermentation. After must depectination clarification must be preforme with clarificators. Nowdays is recomanded cold fermentation (13-17°C) with added cultured yeast. First decantation should be „opened“, followed by wine ripening. During the wine-ripening cold fermentation and filtration of wine are very important. However, frequent filtration is not recommended.

white wine; modern technology procedure; grape-crushing; grape-pressing; must sulphuring; depectination of must; pectolitic enzymes; must clarification; cold fermentation; cultured yeast; wine-ripening; wine tretmant; cold stabilization; filtrarion

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

26.01.2010.

obranjeno

109:455655

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice