Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Netermičke metode konzerviranja hrane (CROSBI ID 358996)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kvesić, Ivana Netermičke metode konzerviranja hrane / Pozderović, Andrija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Kvesić, Ivana

Pozderović, Andrija

hrvatski

Netermičke metode konzerviranja hrane

Zahtjevi potrošača za novim proizvodima dobre senzorske i nutritivne kvalitete doveli su do razvoja minimalno procesirane hrane. Netermičke metode osiguravaju minimalno procesiranu hranu koja izgleda svježe, te ima minimalni gubitak boje, arome i nutrijenata. Ocjena vrijednosti netermičkih metoda zasniva se na pouzdanoj procjeni njihove učinkovitosti protiv patogenih mikroorganizama i mikroorganizama uzročnika kvarenje hrane. Istraživanje netermičkih postupaka inicijalno je bilo fokusirano na dizajn tehnološkog procesa, karakteristike proizvoda i kinetiku inaktivacije mikroorganizama. No, uspješnost ovih metoda ovisi o napretku u razumijevanju fiziologije mikroorganizama te ponašanje mikrobnih stanica tijekom i nakon tretmana.

konzerviranje hrane; netermičke metode; visoko pulsirajuće polje; oscilirajuće magnetsko polje; visoki tlak; svjetlosni pulsevi; ultrazvuk; radijacija; mikrovalovi.

nije evidentirano

engleski

Nonthermal methods of food preservation

Customer demands for new products with good senzor and nutrition quality have lead to development of minimal food processing. Nonthermal methods insure minimal procssing food which look fresh and have minimal lose of color, aroma and nutrition. Grade of value nonthermal method are based on reiable valuation their effectivity against pathogenic microorganisms in the mikroorganisms who are cause deterioration of food. Researchin nonthermal methods have initiace been focus on rise technological process, properties of products and kinetic inactivation of microorganisms. But, success of this methods depends on advance in understanding physiology of microorganisms and behavior microbe cells during and after treatment.

food preservation; nonthermal methods; high pulse field; oscialltion magnetic field; high pressure; beam pulse; ultrasound; radiation; microwaves.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

29.09.2009.

obranjeno

109:082910

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice