Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dekoloracija sirovog ulja (CROSBI ID 358966)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Prpić, Iva Dekoloracija sirovog ulja / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Prpić, Iva

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Dekoloracija sirovog ulja

Dekoloracijom se iz ulja uklanjaju prvenstveno pigmenti, ali i fosfolipidi, tragovi metala, hidroperoksidi, preostali sapuni i drugi nepoželjni sastojci ali i neki prirodni spojevi kao što su vitamini i antioksidansi. Karakteristična žuta boja većine prirodnih ulja potječe od raznih karotenoidnih pigmenata koji se mogu svrstati u grupu lipokroma i u grupu ugljikovodika. Uz te prirodne pigmente u uljima se često nalaze i produkti raspadanja ili oksidacije zbog loše sirovine ili kao posljedica loše vođenog tehnološkog procesa. Uklanjanje obojenih tvari nije u svakom slučaju nužno potrebno ali zahtjevi potrošača su takvi da traže bistro i pravilno obojeno ulje, a kako obojene tvari koje su ušle u tehnološki proces mogu utjecati i na miris i okus ulja, dekoloracija ulja je postala sastavni dio procesa rafinacije ulja, te se ne koriste samo u slučaju gdje to tradicija i kultura nekog naroda ne dopušta. Dekoloracija ulja može se provesti adsorpcijom i kemijskim sredstvima. Većinom se koristi dekoloracija adsorpcijom, dok se kemijske metode na bazi oksidacije i redukcije uglavnom koriste pri dekoloraciji tehničkih ulja.

rafinacija; dekoloracija; sirovo ulje; aktivna zemlja

nije evidentirano

engleski

Decoloration of crude oil

Decoloration is the proces of rejection pigments, on the first place, then phospholypids,metal marks, hydroperoxydes, soaps and other unacceptable ingredient, some natural compounds like vitamins and antioxidants.Characteristic yellow colour of the most natural oils comes from various carotenoid pigments which are particles of group of lypocroms and hydrocarbons.Besides natural pigments, in oils, there are products of demposition or oxidation which are consequences of lousy raw material or wrong technological process.The rejection of coloured compounds is not always necessary, but because of consumer's demands for clear and regular coloured oil, decoloration becomes a part of rafination process. Coloured compounds, which are in technological process, can have an influence on smell and taste of oil, but decoloration doesn't use only in the case where tradition and the culture of paticular nation doesnt allow it. Decoloration of oils conduts trough adsorption and chemical agens. Therefore, decoloration with adsorption uses mostly as a process in the rafination of oil, whereas chemical methods based on oxidation and reduction uses during decoloration of technical oils.

rafination; decolorisation; crude oil; activ ground

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

16.10.2009.

obranjeno

109:211071

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice