Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Neutralizacija sirovog ulja (CROSBI ID 358965)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vinko, Ljiljana Neutralizacija sirovog ulja / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Vinko, Ljiljana

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Neutralizacija sirovog ulja

Masti i ulja su trigliceridi – esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, sadrže i manje količine negliceridnih sastojaka. Trigliceridi (triacilgliceroli) su po kemijskom sastavu esteri trihidroksi alkohola glicerola i masnih kiselina. Neutralizacijom se iz sirovog ulja uklanjaju slobodne masne kiseline, koje su nastale hidrolizom triacilglicerola, obično još u samom sjemenu. Proces neutralizacije se može provesti: lužinom, esterifikacijom, destilacijom, povezivanjem u komlekse soli, ekstrakcijom. Postupak neutralizacije može biti: diskontinuirani i kontinuirani. Diskontinuirani postupak: dodatak 5 – 15 % NaOH u ulje, stvaranje sapuna, uklanjanje sapunice, pranje vodom, sušenje u vakuumu. Saponifikacija je reakcija kojom nastaju alkalne soli ili sapuni. Natrijevi sapuni su netopljivi u ulju i vizualno ih vidimo kao pahuljice. Kontinuirani postupak se provodi pomoću centrifugalnih separatora. Postoji dva tipa kontinuirane neutralizacije: De Laval (Stockholm) i Sharples (Philadelphia). De Laval primjenjuje postupak ˝Short mix˝ (kratko miješanje), a Sharples ˝Low loss˝ (mali gubitak).

sirovo ulje; neutralizacija; slobodne masne kiseline; trigliceridi

nije evidentirano

engleski

Neutralization of crude oil

Fats and oils are triglycerides- esters of fatty acids and alcohol glycerol, and containing small quantities of unglycerides ingredients. Triglycerides by the chemical composition are threehydroxy esters of glycerol and fatty acids. Neutralization from crude oil to remove free fatty acids, wich are incurred hydrolises triglycerides, usually still in the seed. Neutralization can be implemented: bases, esterification, destillation, linking the complexes of salt, extraction. Discontinuous process: plug 5-15% NaOH in oil, create a soap, remove soap opera, washing water, drying in vacuum. Saponification is reaction that occur alcalic salts or soaps. Na- soaps are insoluble in oil and visually see them as flakes. Continuous proces is carried out using centrifugal separator. There are two types of continuous neutralization: De Laval ( Stockholm ) and Sharples ( Philadelphia ). De Laval apply process „Short Mix“ and Sharples „Low loss“.

crude oil; neutralization; free fatty acids; triglycerides

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

16.10.2009.

obranjeno

109:025047

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice