Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja (CROSBI ID 163126)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Tovjanin, Bojana ; Benčić, Đani
hrvatski
Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja
Deguminacija je postupak tretiranja sirovog ulja vodom, razrijeđenim kiselinama (fosforna, limunska)radi uklanjanja fosfolipida i gumastih, sluzavih tvari. Svrha ovog rada je ispitati utjecaj vrste kiseline i parametara kiselinsko- vodene deguminacije (temperatura kontakta kiseline i ulja, temperatura kontakta i vrijeme trajanja miješanja ulja s vodom) na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. Proces deguminacije proveden je različitim kiselinama (limunska, askorbinska, vinska ; udjela 0, 3 % na masu ulja, u koncentraciji 50 %), temperaturama kontakta kiseline i ulja (50, 70, 80°C), dodatkom 2 % vode, temperature kontakta vode i ulja (25, 40, 70°C) te vrijeme kontakta s vodom (30, 60 i 90 minuta s miješanjem). Efikasnost deguminacije ulja praćena je određivanjem reoloških svojstava ulja i određivanjem prinosa i gubitka ulja. Mjerenja reoloških svojstava deguminiranog ulja provedena su rotacijskih viskozimetrom primjenom sustava koncentričnih cilindara pri temperaturi 25°C. Reološki parametri određeni su primjenom Newtonovog zakona. Rezultati istraživanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali Newtonovski karakter. Deguminacijom suncokretovog ulja limunskom kiselinom postiže se veća efikasnost uklanjanja fosfolipida (manja viskoznost ulja) u odnosu na vinsku i askorbinsku kiselinu. Bolji rezultat procesa postignut je kod temperature kontakta ulja s kiselinom pri 80°C i temperaturi kontakta ulja s vodom pri 70°C tijekom 60 minuta miješanja ulja.
kiselinsko-vodena deguminacija ; sirovo suncokretovo ulje ; reološka svojstva ; prinos ulja
nije evidentirano
engleski
Influence of degumming process on rheological properties of crude sunflower seed oil
nije evidentirano
acid-water degumming ; crude sunflower oil ; rheological properties ; oil yield
nije evidentirano