Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja (CROSBI ID 163126)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Tovjanin, Bojana ; Benčić, Đani Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 5; 18-28

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Tovjanin, Bojana ; Benčić, Đani

hrvatski

Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja

Deguminacija je postupak tretiranja sirovog ulja vodom, razrijeđenim kiselinama (fosforna, limunska)radi uklanjanja fosfolipida i gumastih, sluzavih tvari. Svrha ovog rada je ispitati utjecaj vrste kiseline i parametara kiselinsko- vodene deguminacije (temperatura kontakta kiseline i ulja, temperatura kontakta i vrijeme trajanja miješanja ulja s vodom) na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. Proces deguminacije proveden je različitim kiselinama (limunska, askorbinska, vinska ; udjela 0, 3 % na masu ulja, u koncentraciji 50 %), temperaturama kontakta kiseline i ulja (50, 70, 80°C), dodatkom 2 % vode, temperature kontakta vode i ulja (25, 40, 70°C) te vrijeme kontakta s vodom (30, 60 i 90 minuta s miješanjem). Efikasnost deguminacije ulja praćena je određivanjem reoloških svojstava ulja i određivanjem prinosa i gubitka ulja. Mjerenja reoloških svojstava deguminiranog ulja provedena su rotacijskih viskozimetrom primjenom sustava koncentričnih cilindara pri temperaturi 25°C. Reološki parametri određeni su primjenom Newtonovog zakona. Rezultati istraživanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali Newtonovski karakter. Deguminacijom suncokretovog ulja limunskom kiselinom postiže se veća efikasnost uklanjanja fosfolipida (manja viskoznost ulja) u odnosu na vinsku i askorbinsku kiselinu. Bolji rezultat procesa postignut je kod temperature kontakta ulja s kiselinom pri 80°C i temperaturi kontakta ulja s vodom pri 70°C tijekom 60 minuta miješanja ulja.

kiselinsko-vodena deguminacija ; sirovo suncokretovo ulje ; reološka svojstva ; prinos ulja

nije evidentirano

engleski

Influence of degumming process on rheological properties of crude sunflower seed oil

nije evidentirano

acid-water degumming ; crude sunflower oil ; rheological properties ; oil yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32 (5)

2009.

18-28

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice