Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465728

Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa


Moslavac, Tihomir; Volmut, Kativa; Benčić, Đani
Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 6; 136-145 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa
(Oxidative stability of vegetable oils with added antioxidants)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Volmut, Kativa ; Benčić, Đani

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32 (2009), 6; 136-145

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Biljna ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; propil galat
(Vegetable oils; oxidative stability; natural antioxidants; propyl gallate)

Sažetak
Oksidacija lipida je prepoznata gao glavni problem u jestivim uljima, ona uzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. Sintetski antioksidans je jeftiniji od prirodnog, ali je generalno prihvaćeno da prirodni antioksidansi imaju snažnije, efikasnije i zdravstveno sigurnije djelovanje nego sintetski. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskoh i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50 %) i ostalih vrsta biljnih ulja (50 %): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje u ulje sjemenki. U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy Less CS i StabilEnhanceOSR (udjela 0, 3 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dvije vrste ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat metode (uzorak 3, 0 g, temperatura 120°C, protok zraka 9 L/h). Rezultat oksidacije ulja izražen je indukcijskim periodom i zaštitnim faktorom. Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina efikasnije povećava stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt ružmarina Oxy LessCs (0, 3 %) u odnosu na propil galat i StabilEnhanceOSR u svim smjesama ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane (Andrija Pozderović, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts