Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa (CROSBI ID 163113)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Volmut, Katica ; Benčić, Đani Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 6; 136-145

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Volmut, Katica ; Benčić, Đani

hrvatski

Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa

Oksidacija lipida je prepoznata gao glavni problem u jestivim uljima, ona uzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. Sintetski antioksidans je jeftiniji od prirodnog, ali je generalno prihvaćeno da prirodni antioksidansi imaju snažnije, efikasnije i zdravstveno sigurnije djelovanje nego sintetski. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskoh i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50 %) i ostalih vrsta biljnih ulja (50 %): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje u ulje sjemenki. U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy Less CS i StabilEnhanceOSR (udjela 0, 3 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dvije vrste ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat metode (uzorak 3, 0 g, temperatura 120°C, protok zraka 9 L/h). Rezultat oksidacije ulja izražen je indukcijskim periodom i zaštitnim faktorom. Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina efikasnije povećava stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt ružmarina Oxy LessCs (0, 3 %) u odnosu na propil galat i StabilEnhanceOSR u svim smjesama ulja.

biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; propil galat

nije evidentirano

engleski

Oxidative stability of vegetable oils with added antioxidants

nije evidentirano

vegetable oils ; oxidative stability ; natural antioxidants ; propyl gallate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32 (6)

2009.

136-145

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice