Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465662

Mogućnosti zbrinjavanja vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja


Palčić, Igor; Benčić, Đani; Moslavac, Tihomir
Mogućnosti zbrinjavanja vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 6; 116-131 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Mogućnosti zbrinjavanja vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja
(Treatment possibilities of vegetative water appearing in the process of olive oil extraction)

Autori
Palčić, Igor ; Benčić, Đani ; Moslavac, Tihomir

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32 (2009), 6; 116-131

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Vegetabilna voda; zbrinjavanje; valorizacija
(Vegetative water; treatment; valorization)

Sažetak
Maslinarstvo Republike Hrvatske u snažnom su usponu. Razlog su tome prirodne blagodati koje omogućuju proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće. Površine pod kulturom masline rastu iz godine u godinu. Kako se većina plodova masline prerađuju u maslinovo ulje, porastom količine prerađenih plodova raste i količina dobivenih nusprodukata tijekom procesa ekstrakcije maslinovog ulja. Nusprodukti su u prvom redu komina i vegetabilna voda. U Hrvatskoj se godišnje prema gruboj procjeni proizvede oko 55, 250, 000 litara vegetabilne vode. U radu su na osnovi citata iz znanstvenih i stručnih radova opisane glavne tehnologije zbrinjavanja vegetabilne vode: biološke, kemijske, fizikalne, mikrobiološke, biotehnološke metode te metoda ekstrakcije korisnih spojeva iz vegetabilne vode i njeno direktno izlijevanje na poljoprivredne površine. Od opisanih metoda za uvjete u Hrvatskoj preporučene su: anaerobna razgradnja, neutralizacija pomoću kalcija, izlijevanje na poljoprivredne površine i ekstrakcija korisnih tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane (Andrija Pozderović, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts