Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465614

Utjecaj dodatka različitih biljnih ulja na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja


Moslavac, Tihomir; Benčić, Đani; Pašić, Melita
Utjecaj dodatka različitih biljnih ulja na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 6; 66-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj dodatka različitih biljnih ulja na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja
(Addition of different vegetable oils effect on oxidative stability of sunflower oil blend)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Benčić, Đani ; Pašić, Melita

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32 (2009), 6; 66-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Biljna ulja; smjesa ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi
(Vegetable oils; oxidative stability; natural antioxidants)

Sažetak
Oksidacijska stabilnost je važan parametar za procjenjivanje kvalitete ulja i masti, daje dobru procjenu stanja njihove osjetljivosti za oksidacijsko kvarenje. Istraživano je poboljšanje oksidacijske stabilnosti suncokretovog ulja u smjesi s repičinim uljem, uljem kikirikija, uljem kukuruzne klice i rižinim uljem. Ispitivana je smjesa različitih biljnih ulja sa suncokretovim uljem (25:75 i 50:50). Oksidacija smjese dvije vrste ulja inducirana je i mjerena primjenom Rancimat metode (uzorak 3, 0 g, temperatura 120°C, protok zraka 9 L/h). Rezultat oksidacije ulja izražen je indukcijskim periodom (IP). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Miješanje ispitivanih ulja sa suncokretovim uljem (25:75 i 50:50) dovodi do porasta oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Rezultat miješanja ulja kukuruzne klice i rižinog ulja sa suncokretovim uljem (25:75 i 50:50) za svako posebno, poboljšana je oksidacijska stabilnost smjese ulja u Rancimat testu od 14, 4 % do 34, 4 % s uljem kukuruzne klice i od 15, 2 % do 46, 8 % s rižinim uljem u usporedbi sa suncokretovim uljem (kontrolni uzorak). Ovo istraživanje prikazuje načine poboljšanja stabilnosti suncokretovog ulja miješanjem s repičinim uljem, uljem kikirikija, uljem kukuruzne klice i rižinim uljem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane (Andrija Pozderović, )
178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Lepomir Čoga, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts