Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465519

Utjecaj mikroklimatskih čimbenika na koncentraciju bjelančevina i masti kod rasplodnih bikova različite starosti


Pinotić, Slaven
Utjecaj mikroklimatskih čimbenika na koncentraciju bjelančevina i masti kod rasplodnih bikova različite starosti 2010., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj mikroklimatskih čimbenika na koncentraciju bjelančevina i masti kod rasplodnih bikova različite starosti
(Effect of season and age on serum protein and lipid concnetration in breeding bulls)

Autori
Pinotić, Slaven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.03.

Godina
2010

Stranica
26

Mentor
Aladrović, Jasna ; Milinković-Tur, Suzana

Ključne riječi
Rasplodni bik; serum; ukupne bjelančevine; albumini; ukupne masne tvari; trigliceridi; dob; godišnje doba
(Breeding bull; serum; total proteins; albumine; total lipids; triacylgycerols; age; season)

Sažetak
U govedarskoj proizvodnji umjetno osjemenjivanje važno je za selekcijui unapređivanje govedarstva zbog postizanja najboljih proizvodnih svojstava kao što su mliječnost, mesnatost i brzi prirast. Ovo istraživanje provedeno je na 19 bikova simentalske pasmine podijeljenih u skupine orema dobi (stariji bikovi n = 9 i mlađi bikovi n = 10). Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj promjene mikroklimatskih čimbenika tijekom godine dana na koncentraciju ukupnih bjelančevina, albumina, ukupnih masnih tvari i triglicerida u krvnome serumu kod rasplodnih bikova. Krv za analizu uzimana je punkcijom vene jugularis jedanput tijekom svakog godišnjeg doba. Koncentracija ukupnih bjelančevina u skupini mlađih bikova pokazala je značajne varijacije tijekom godine (p=0, 05). uočene su značajne promjene s obzirom na dob životinja tako da je koncentracija ukupnih bjelančevina bila značajno veća u krvnom serumu starijih bikova tijekom jeseni (p=0, 05) i zime (p=0, 05) u odnosu na mlađe životinje. Koncentracija albumina je bila značajno veća u skupini starijih bikova u zimi u odnosu na jesen (p=0, 001) i proljeće (p=0, 0001), dok kod mlađih rasplodnjaka nije utvrđena statistički značajna razlika (p=0, 419). Usporedbom starosnih skupina uočena je značajno veća koncentracija albumina u skupini starijih bikova tijekom zime (p=0, 041). Koncentracija ukupnih masnih tvari nije pokazivala značajne promjene tijekom godine u obje skupine bikova. Usporedbom skupina bikova s obzirom na starost značajno manja koncentracija ukupnih masnih tvari u krvnom serumu starijih bikova utvrđena je u proljeće (p=0, 044). koncentracija triglicerida bila je značajno veća u krvnom serumu mlađih rasplodnjaka u zimi u odnosu na jesen (p=0, 028) dok kod starijih bikova nisu utvrđene značajne promjene koncentracije navedenog pokazatelja. Također, nisu zabilježene razlike s obzirom na starost životinja. Rezultati ovoga istraživanja ukazuju da mikroklimatski čimbenici i dob utječu na koncentraciju ukupnih bjelančevina, albumina i triglicerida. Koncentracija ukupnih bjelančevina općenito je povećana kod starijih životinja vjerojatno zbog veće koncentracije globulina, a ukupne masne tvari u proljeće kod mlađih rasplodnjaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Suzana Milinković-Tur, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb