Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom (CROSBI ID 358928)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mikić, Kata Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Mikić, Kata

Magdić, Damir

hrvatski

Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom

Gušterača je organ ljudskog tijela koji sudjeluje u probavi hrane i mijeni šećera. Najčešće bolesti gušterače, kao što su akutna i kronična upala, zahtjevaju primjenu prikladne prehrane radi sprječavanja njezinog nepoželjnog učinka na zdravstveno stanje bolesnika. Takva prehrana bi trebala osigurati potrebni unos energije i hranjivih tvari prema preporukama za tu vrstu bolesti upotrebom namirnica koje su dozvoljene ovoj skupini bolesnika. U ovom radu korišteno je linearno programiranje za izradu jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom koji su radno sposobni, a obavljaju lagani posao. Funkcija cilja bila je minimalna cijena obroka, a model ograničenja sustav linearnih jednadžbi i nejednadžbi pomoću kojeg su određene količine namirnica potrebne za izradu jelovnika. Iz odabranih namirnica pripremljen je dvotjedni jelovnik u kojemu su usklađene mase obroka, energetska vrijednost, unos hranjivih tvari i cijene pojedinih i ukupnih dnevnih obroka po danima. Jelovnici su u skladu s RDA i literaturnim preporukama, a u njima je postignut unos potrebne količine energije i hranjivih tvari. Cijena dnevnog obroka za muškarce je u prosjeku 31, 99 kn, a za žene 27, 45 kn.

optimiranje; dnevni jelovnici; bolesti gušterače

nije evidentirano

engleski

The optimization of weekly menu for persons with pancreas diseases

Pancreas is an organ of human body which participates in digestion of food and in sugarglucose change. Generally pancreas diseases, such as acute and chronic pancreatitis, require the usage of adequate nutrition in order to prevent the undesired effects of the health condition of the patient. This nutrition should ensure the required intake of energy and nutrients according to the recommendations for that type of disease by the usage of food allowed for this group of patients. This paper uses linear programming for the construction of menu for persons with pancreas diseases, who are able to work, but also practice light work. The used cost function was minimum meal cost, while the model of boundaries was the linear equation and inequation system by which the contents of food required for construction of menu are defined. From the selected ingredients for 14-day menu is prepared and the meal mass, energy value, intake of nutrients and cost of individual and total daily meals are adjusted. Menus are in accordance with RDA and literature recommendations, with the achieved intake for the required energy and nutrients amount. Cost of daily meals for males is an average of 31,99 kn, and for female 27,45 kn.

optimization; daily menus; pancreas diseases

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

05.02.2010.

obranjeno

109:383735

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice