Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom (CROSBI ID 358926)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lukić, Ana
Magdić, Damir
hrvatski
Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom
Optimirana prehrana u životu svake osobe, posebno adolescenata koji su u razvoju, podrazumijeva prehranu koja je sastavljena tako da osigurava dnevne potrebe organizma za unosom energije i hranjivih tvari. Nepravilna prehrana koja podrazumijeva nizak ili prevelik unos određenih hranjivih tvari može utjecati na razvoj poliartritisa. Upotreba odgovarajućih lijekova, fizikalna terapija i pridržavanje određenih preporuka koje se odnose na prehranu (manje masti, ugljikohidrata i bjelančevina, a više vitamina i minerala) mogu pridonijeti uspješnom liječenju poliartritisa. U ovom radu je linearnim programiranjem optimiran sedmodnevni jelovnik za dječake oboljele od poliartritisa u dobi od 14 do 18 godina, pri čijoj su izradi držalo preporučenih vrijednosti unosa hranjivih tvari. Gotovo sve hranjive tvari su svojim unosom zadovoljile preporučene vrijednosti. Unos energije kreće se u rasponu od 2167 do 2666 kcal, što u prosjeku čini 2338 kcal. Nakon optimiranja tjednog jelovnika energija dobivena iz ugljikohidrata u prosjeku iznosi 50, 86%, iz bjelančevina iznosi 18, 72% te iz masti iznosi 30, 31% .Osim količine i sastava obroka, program je izračunao i cijenu za obroke koja iznosi 15-28 kuna.
adolescenti; poliartritis; tjedni jelovnik; hranjive tvari; dnevni unos
nije evidentirano
engleski
Optimization meals for adolescents suffering from polyarthritis
Optimized nutrition in the life of every person, especially adolescents, implies planned diet which is composed to ensure the daily energy requirement, but also fulfils all the requirements of metabolism necessary nutrients. Irregular diet, which include to low or too high intake of certain nutrients, can affect development of polyarthritis. Use of the proper medicaments, physical therapy and holding on to certain recommendations that concern nourishment (less fat, carbohydrates and proteins, more vitamins and minerals) can contribute to successful healing of polyarthritis. In this research linear programming is used to optimize seven-day menu for boys aged between 14 and 18 years, during which was held the recommended dietary intake of nutrients. Almost all nutrients satisfied recommended values with their intake. Energy intake varied from 2167 to 2666 kcal, which makes an average of 2338 kcal. After optimization of weekly menus energy obtained from carbohydrates in the average is 50.86% (compared to the total energy that enters the body), the protein is 18.72% and the fat is 30.31%. Besides meal quantity and composition, price for every meal was calculated, which is in range 15-28 kunas.
adolescents; polyarthritis; weekly menu; nutrients; daily intake
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
13.11.2009.
obranjeno
109:652238
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek