Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465304

Hobbesova teorija autorizacije II.


Ribarević, Luka
Hobbesova teorija autorizacije II. // Politička misao : Croatian Political Science Review, 46 (2009), 2; 115-139 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Hobbesova teorija autorizacije II.
(Hobbes' theory of authorisation II)

Autori
Ribarević, Luka

Izvornik
Politička misao : Croatian Political Science Review (0032-3241) 46 (2009), 2; 115-139

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Teorija autorizacije; osoba; društveni sporazum; suverenost; suveren; podanici; vlast; moć; država; Hobbes; Quentin Skinner; Hanna Pitkin; Jean Hampton
(Theory of authorisation; person; social contract; sovereignty; sovereign; subjects; power; might; state; Hobbes; Quentin Skinner; Hanna Pitkin; Jean Hampton)

Sažetak
U Hobbesovoj teoriji autorizacije I. pokazano je na koji način Hobbes teorijom autorizacije uspijeva razriješiti poteškoće koje su u prethodnim formulacijama njegove znanosti o politici opterećivale problem stvaranja države pojmljene kao dvostruko impersonalan aparat vlasti koji počiva na predstavničkom odnosu suverena i podanika. U ovom tekstu, autor preispituje i pristup i zaključke svog istraživanja kroz kritičko razmatranje tumačenja Hobbesovog shvaćanja predstavništva Quentina Skinnera i Hanne Pitkin. U svojim recentnim radovima Skinner je pokušao pokazati da se ona mora interpretirati, prije svega, kao sredstvo u ideološkom sukobu republikanaca i monarhista u Engleskoj Hobbesova vremena. Hanna Pitkin je, pak, dovela u pitanje predstavnički karakter suverene vlasti. U razlici spram njih, autor obrazlaže tezu da se teoriju autorizacije ne može razumjeti bez njezinog razmatranja u širem okviru Hobbesove znanosti o politici, dovodeći ju u vezu s ostalim važnim problemskim sklopovima te znanosti poput prava kažnjavanja, odnosa prava suverena i slobode podanika i dužnosti suverena. Tumačenjem teorije autorizacije prvenstveno kao dijela sustava uvjetovanog logikom cjeline izlaganja koju i sam oblikuje, nastoji se pokazati da je autorizacijom zasnovan odnos suverena i podanika, unatoč tome što je jednostranim ovlaštenjem podanika uspostavljen suveren koji nema pravnih obveza prema njima, doista određen predstavničkom logikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PolitologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
015-0000000-3415 - Država, društvo i političko-ekonomski razvoj (Dragutin Lalović, )

Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Luka Ribarević, (277184)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)