Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

UNAPREĐENJE PARAMETARSKIH METODA ZA PRORAČUN OTJECANJA - INFORMATIČKOM TEHNOLOGIJOM (CROSBI ID 358876)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Kunštek Duška UNAPREĐENJE PARAMETARSKIH METODA ZA PRORAČUN OTJECANJA - INFORMATIČKOM TEHNOLOGIJOM / Prof.dr.sc. Josip Petraš (mentor); Zagreb, Građevinski fakultet, Zagreb, . 2009

Podaci o odgovornosti

Kunštek Duška

Prof.dr.sc. Josip Petraš

hrvatski

UNAPREĐENJE PARAMETARSKIH METODA ZA PRORAČUN OTJECANJA - INFORMATIČKOM TEHNOLOGIJOM

Temeljem hidroloških mjerenja na slivu i akumulaciji Botonega u Istri, kao i daljinskih istraživanja karakteristika tog sliva provedenih u okviru znanstveno istraživačkog projekta: “Bujična erozija tala na flišu Istre”, izrađena je ova disertacija. Izrađen je originalni konceptualni model otjecanja sa sliva. Postupak izrade modela po fazama je u disertaciji prikazan dijagramom toka. Koncept modeliranja zamišljen je tako da se u kreiranju modela može koristiti GIS tehnologija. U tu svrhu vrši se prostorna diskretizacija oglednog sliva pravokutnom mrežom. Zatim se matematički opisuje tečenje po diskretizacijskim elementima, na način da su parametri koji figuriraju u tom matematičkom opisu primjereni svojstvima diskretizacijskih elemenata i ustanovljuju se primjenom GIS programskih paketa. Pomoću tako kreiranog matematičkog opisa tečenja moguće je proračunavati hidrograme direktnog otjecanja temeljem ulaznih hijetograma. Hidrogrami otjecanja koji se dobiju na ovaj način rezultat su samo kinematičkih svojstava sliva i ne obuhvaćaju fenomen retenciranja vode na slivu. Taj se fenomen u CRRS (Conceptual Rainfall-Runoff Systems) modelima obično simulira tečenjem kroz linearni rezervoar. U disertaciji je uvedena pretpostavka da se retencijska svojstva sliva puno bolje mogu reprezentirati nelinearnim rezervoarom. Ta ideja nije nova, ali u praksi nije zaživjela njena primjena zbog poteškoća u određivanju parametara nelinearnog rezervoara. Te su poteškoće u disertaciji savladane uvođenjem originalne ideje da se parametri nelinearnog rezervoara mogu uspješno ustanoviti primjenom genetskog algoritma prilikom kalibracije modela. Taj je postupak proveden za ogledni sliv akumulacije Botonega, te je dobiven konceptualan model otjecanja koji omogućuje da se temeljem hijetograma uspješno predviđa rezultirajuće otjecanje, To predviđanje se dalje može koristiti kako za donošenje upravljačkih odluka pri korištenju akumulacije, tako i za proračune pronosa erozijskog nanosa sa sliva.

Parametarski modeli; otjecanje; konceptualno modeliranje; GIS (Geografski informacijski sustav); GIS-tehnologija; GA (genetski algoritam); hidrogram otjecanja; transformacija; nelinearni rezervoar.

nije evidentirano

engleski

THE IMPROVEMENT OF PARAMETRIC METHODS FOR RUN OFF DEFINING VIA INFORMATION TECHNOLOGY IMPLEMENTATION

nije evidentirano

Parametric models; run off; conceptual modeling; GIS (Geographic information systems); GIS-technology; GA (genetic algorithm); run off hydrograph; transformation; non-linear reservoir.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

189

02.03.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Građevinski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Građevinarstvo