Promjene polifenolnog sastava sorte Teran tijekom dozrijevanja grožđa (CROSBI ID 358852)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gržentić, Irena
Karin Kovačević Ganić
hrvatski
Promjene polifenolnog sastava sorte Teran tijekom dozrijevanja grožđa
Polifenoli su jedni od najvažnijih sastojaka vina i direktno su povezani sa bojom, trpkošću, gorčinom i antioksidacijskim karakteristikama, poznatim po pozitivnom utjecaju na zdravlje. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav grožđa sorte Teran tijekom njegovog dozrijevanja. Smatra se da jedino grožđe sa visokim i balansiranim razinama polifenola može dati kvalitetno crno vino prikladno za starenje. Istraživanja su provedena na 36 uzoraka ekstrakta pokožice grožđa sorte Teran. Grožđe je brano na dvije lokacije, Kosinožići (Vinogorje Zapadna Istra) i Motovun (Vinogorje Centralna Istra), u 6 navrata i u 3 repeticije (18 ekstrakata pokožice), u intervalu od mjesec dana. U ovom su radu na uzorcima provedene spektrofotometrijske metode i određen udio ukupnih polifenola, ukupnih antocijana, flavanola, procijanidina, te intenzitet i nijansa boje. Istraživanje je pokazalo da udio polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja pokazuje blagu tendenciju rasta ili kod pojedinih spojeva ostaje na istoj razini uz manje varijacije. Također se pokazalo da uzorci sa područja Motovuna (Vinogorje Centralna Istra) imaju veći udio polifenolnih spojeva u odnosu na one s područja Kosinožića (Vinogorje Zapadna Istra).
Teran; pokožica; polifenoli; antocijani
nije evidentirano
engleski
Changes in the polyphenols content in Teran variety during ripening
nije evidentirano
Teran; skin; polyphenols; anthochyanins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
23.03.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Croatia