Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 464193

Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri


Benčić, Đani; Čoga, Lepomir; Krapac, Marin; Moslavac, Tihomir
Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 3; 53-65 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri
(The effect of olive-grove location on fatty-acid content of extra virgin olive oil of Buza and Leccino sorts in Istria)

Autori
Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32 (2009), 3; 53-65

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Maslinovo ulje; masno- kiselinski sastav; lokacija
(Olive oil; fatty-acid composition; location)

Sažetak
Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj lokacije maslinika na masno kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Masno-kiselinski sastav odredivan je u ekstra djevčanskim uljima dobivenim od sarti "Leccino" i "Buža« koje su uzgajai na dva različita lokaliteta na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz oba mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana-Buzet). Mjerenjem temperatura u fazi zrenja ploda utvrđeno je da je lokacija Barbariga primila višu sumu aktivnih temperatura za sve istraživane pragove od 7.0, 10.0, 12.5 i 15.00 Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, palmitoinske, oleinske, stearinske, linolne, linolenske, arahinske te gadoleinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno 0 lokalitetu i sorti. Znacajno veće količine oleinske, linolne i linolenske kiseline utvrđene su u uljima sorte 'Leccino' u hladnijem području, a kod sorte 'Buža' u toplijem području. Veće količine palmitinske i manje količine stearinske i arahinske kiseline utvrđene su u uljima obiju sorti u toplijem području, dok je sadržaj gadoleinske kiseline u ulju sorte 'Buža' bio veći u toplijem području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane (Andrija Pozderović, )
178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Lepomir Čoga, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts