Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 464176

Septorinoplastika u petogodišnjem razdoblju na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice"


Rašić, Ivan; Baudoin, Tomislav
Septorinoplastika u petogodišnjem razdoblju na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice" // Zbornik sažetaka Prvog hrvatskog rinološkog kongresa / Baudoin, Tomislav (ur.).
Zagreb, 2010. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 464176 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Septorinoplastika u petogodišnjem razdoblju na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice"
(Septorhinoplasty over a 5-year period at the ENT Department, Sestre milosrdnice University Hospital)

Autori
Rašić, Ivan ; Baudoin, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka Prvog hrvatskog rinološkog kongresa / Baudoin, Tomislav - Zagreb, 2010

Skup
Prvi hrvatski rinološki kongres

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25-27.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Septoplastika; septorinoplastika; operacije nosa
(Septoplasty; septorhinoplasty; nasal surgery)

Sažetak
Plastičnorekonstruktivna kirurgija je grana kirurgije koja se bavi oblikovanjem bilo kojeg dijela ljudskog tijela koji je deformiran ili oštećen. Malformacije mogu biti kongenitalne, poput rascjepa nepca, posttraumatske - česte kod deformacija nosa, ili jatrogene kao rezultat liječenja malignih bolesti. Primarna je zadaća plastičnorekonstruktivne kirurgije korekcija defekata, uspostava izgubljene funkcije i poboljšanje kvalitete života. Jedna od najčešćih operacija u plastičnorekonstruktivnoj kirurgiji i u otorinolaringologiji općenito je septoplastika, odnosno septorinoplastika. U ovom radu prikazana je analiza navedenih zahvata u petogodišnjem razdoblju. Od siječnja 2005. do prosinca 2009. godine izvedeno je 1828 septoplastika i septorinoplastika. Operirano je 932 (51%) muških pacijenata i 896 (49%) ženskih pacijenata. Kod operiranih odnos septoplastika i septorinoplastika je 1331(73%):497(27%). Od ukupnog broja operiranih broj malodobnih, tj. pacijenata do 18 godina iznosi 180 (10%). Svi operirani prikazani su kroz svaku godinu zasebno, te su odvojene septoplastike od septorinoplastika kao i spol pacijenata. Odnos operacija sličan je kroz svih 5 godina te iznosi S:S+P 70%:30%. U odnosima spolova nema velikih razlika te je omjer 50%:50%. 180 operiranih maloljetnika razvrstano je u tri dobne skupine ; prva skupina odgovara predškolskoj dobi (0-6), u drugoj su skupini osnovnoškolci (7-14), a u trećoj djeca od 15 do 18 godina. Operacije nosa najzastupljenije su u trećoj skupini operiranih. Kod djece je omjer septoplastika i septorinoplastika sličan kao i kod ostalih pacijenata ; 70 % : 30 % U petogodišnjem razdoblju kod operacija septoplastika i septorinoplastika vide se određene pravilnosti gledajući same operacije te spol pacjienata. Njihova distribucija po spolu, dobi i vrsti samog zahvata u skladu je s podacima klinika u Europi i svijetu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
065-0650235-0145 - Istraživanje međuodnosa alergije i infekcije u rinosinuitisu i nosnoj polipozi (Kalogjera, Livije, MZOS ) ( POIROT)
108-0650235-0177 - Istraživanje kroničnog rinosinuitisa i njegova komorbiditeta (Baudoin, Tomislav, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Baudoin (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Rašić, Ivan; Baudoin, Tomislav
Septorinoplastika u petogodišnjem razdoblju na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice" // Zbornik sažetaka Prvog hrvatskog rinološkog kongresa / Baudoin, Tomislav (ur.).
Zagreb, 2010. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Rašić, I. & Baudoin, T. (2010) Septorinoplastika u petogodišnjem razdoblju na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice". U: Baudoin, T. (ur.)Zbornik sažetaka Prvog hrvatskog rinološkog kongresa.
@article{article, editor = {Baudoin, T.}, year = {2010}, pages = {70}, keywords = {Septoplastika, septorinoplastika, operacije nosa}, title = {Septorinoplastika u petogodi\v{s}njem razdoblju na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata K. B. "Sestre milosrdnice"}, keyword = {Septoplastika, septorinoplastika, operacije nosa}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Baudoin, T.}, year = {2010}, pages = {70}, keywords = {Septoplasty, septorhinoplasty, nasal surgery}, title = {Septorhinoplasty over a 5-year period at the ENT Department, Sestre milosrdnice University Hospital}, keyword = {Septoplasty, septorhinoplasty, nasal surgery}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font