Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 464073

Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri


Benčić, Đani; Čoga, Lepomir; Krapac, Marin; Moslavac, Tihomir
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 3; 66-80 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri
(Influence of harvest times on the fatty acid composition of extra virgin olive oil of Buza and Leccino varieties in Istria)

Autori
Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32 (2009), 3; 66-80

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Maslinovo ulje; masno-kiselinski sastav; rok berbe
(Olive oil; fatty-acid composition; harvest period)

Sažetak
Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorte 'Leccino' i 'Buža ' koje su uzgajane na dva različita lokaliteta, na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz obalu mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana-Buzet). Berba je obavljena u dva karakteristicna roka s ujednačenim stupnjem zrelosti plodova na obje lokacije. Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, stearinske, oleinske, linolne, linolenske, gadoleinske i arahinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno o roku berbe. Pod utjecajem ranijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitinske kiseline u uljima obiju sarti s hladnijeg područja, stearinske i arahinske kiselina u uljima sorte 'Leccino' s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sarti iz toplijeg područja, linolne kiseline u uljima sorte Buža iz hladnijeg područja te linolne, linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte 'Leccino's obje lokacije. Pod utjecajem kasnijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitin- ske kiseline u uljima sorte 'Leccino' s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sarti iz hladnijeg područja, linolne i arahinske kiseline u uljima sorte 'Buza' iz toplijeg područja te linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte 'Buža' s oba područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane (Andrija Pozderović, )
178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Lepomir Čoga, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts