Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 464019

Metode određivanja pesticida u namirnicama


Jurak, Gordana
Metode određivanja pesticida u namirnicama 2009., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
Metode određivanja pesticida u namirnicama
(Methods for determination of pesticides in food)

Autori
Jurak, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
22.01.

Godina
2009

Stranica
43

Mentor
Koprivanac, Natalija

Ključne riječi
Namirnice; onečišćenje okoliša; organoklorirani pesticidi; pesticidi; plinski kromatograf; ribe
(Food; environmental pollution; organochloride pesticides; pesticides; gas chromatography; fish)

Sažetak
Analizirano je ukupno 1174 uzoraka raznih vrsta namirnica koje su podijeljene u 17 skupina. Analize su provedene u svrhu određivanja prisutnosti organoklornih pesticida, kao pokazatelja onečišćenja okoliša, ali i kao potencijalno toksičnih spojeva sa mogućim štetnim utjecajem na zdravlje ljudi. Identifikacija i kvantifikacija organoklornih pesticida provedena je metodom plinske kromatografije sa ECD (electron capture detector) detektorom. Analizom je utvrđena nazočnost organoklornih pesticida u koncentracijama dozvoljenim propisanim Pravilnikom. Uzimajući u obzir dobivene vrijednosti svi analizirani uzorci su zdravstveno ispravni. Iz provedenog istraživanja dolazimo do spoznaja da u namirnicama, kao što su ribe, ostatci organklornih pesticida postoje u relativno velikom postotku. Iako se radi o prihvatljivim količinama važnost pridodaje činjenica da se radi o kumulativnim karcinogenim spojevima koji se svakodnevno moraju kontrolirati, osobito kada se zna da je uvoz hrane u našu zemlju iz istočnih zemalja svijeta u porastu. Kako bi se očuvao održivi razvoj prirodni ekosustavi moraju služiti kao resursi stalnog rasta proizvodnje i potrošnje, a da dolazećim generacijama ostaju nesmanjene kakvoće i iskoristivosti. Održivost čovjekove proizvodnje i potrošnje uvjetovana je prije svega ekološkom održivošću koja nalaže da čovjekove djelatnosti ne narušavaju prihvatni kapacitet ekosustava u kojem se odvijaju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1253092-1981 - Obrada otpadnih voda naprednim oksidacijskim tehnologijama (Sanja Papić, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb