Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 463934

Primjena sekuritizacije u industriji osiguranja


Pavkovic, Anita
Primjena sekuritizacije u industriji osiguranja // Svijet osiguranja: časopis za pravo, ekonomiku i praksu osiguranja i reosiguranja, XII (2009), 9; 39-45 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 463934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena sekuritizacije u industriji osiguranja
(The use of securitization in insurance industry)

Autori
Pavkovic, Anita

Izvornik
Svijet osiguranja: časopis za pravo, ekonomiku i praksu osiguranja i reosiguranja (1331-7695) XII (2009), 9; 39-45

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
sekuritizacija; osiguravatelji; rizici
(securitization; insurance companies; risks)

Sažetak
Prema stručnim i znanstvenim mišljenjima sekuritizacija je jedna od najznačajnijih inovacija suvremenih financija. Postupak sekuritizacije tradicionalno se primjenjuje na standardizirana potraživanja sa procjenjivom vrijednošću, no s pojavom novih rizika i financijskih instrumenata, te uslijed drugih dinamičnih promjena u gospodarstvu i financijama sve više se sekuritiziraju i nestandardizirana potraživanja čiji budući tijek potraživanja je teško ili gotovo nemoguće predvidjeti i procijeniti. U praksi se najčešće sekuritiziraju hipotekarni krediti, ali i nehipotekarna imovina kao što su trgovinske otplate, potraživanja od kreditnih kartica, potraživanja od potrošačkih kredita, otplate leasinga, automobilskih kredita i ostalih otplata domaćinstava i pojedinaca ali i poslovnog sektora, dug nerazvijenih zemalja, porezne obveze i sl. Međutim posljednjih desetak godina sve češće se primjenjuje sekuritizacija u osiguravateljnoj industriji kroz sekuritiziranje imovine, obveza ili samo rizika iz osiguravateljnih aktivnosti pri čemu management osiguravateljnih društava transferira vlastiti preuzeti rizik na investitore i šire financijsko tržište. Sekuritizacija osiguravateljnog rizika definira se na način da osiguravateljna tvrtka transferira preuzete rizike na tržište kapitala transformacijom postojećih novčanih tokova u utržive vrijednosnice. U radu se prikazuju osnovne značajke tehnike sekuritizacije koja se u osiguravateljnoj poslovnoj praksi primjenjuje u posljednje vrijeme, njene prednosti ali i nedostaci te nužnost managementa osiguravateljnih društava u Hrvatskoj da razmotri mogućnost sekuritiziranja vlastitih portfelja potraživanja ili preuzetih rizika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
067-0000000-1438 - Modeli tržišnog financiranja namjena od javnog interesa (Stojanović, Alen, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Pavković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavkovic, Anita
Primjena sekuritizacije u industriji osiguranja // Svijet osiguranja: časopis za pravo, ekonomiku i praksu osiguranja i reosiguranja, XII (2009), 9; 39-45 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)
Pavkovic, A. (2009) Primjena sekuritizacije u industriji osiguranja. Svijet osiguranja: časopis za pravo, ekonomiku i praksu osiguranja i reosiguranja, XII (9), 39-45.
@article{article, author = {Pavkovic, Anita}, year = {2009}, pages = {39-45}, keywords = {sekuritizacija, osiguravatelji, rizici}, journal = {Svijet osiguranja: \v{c}asopis za pravo, ekonomiku i praksu osiguranja i reosiguranja}, volume = {XII}, number = {9}, issn = {1331-7695}, title = {Primjena sekuritizacije u industriji osiguranja}, keyword = {sekuritizacija, osiguravatelji, rizici} }
@article{article, author = {Pavkovic, Anita}, year = {2009}, pages = {39-45}, keywords = {securitization, insurance companies, risks}, journal = {Svijet osiguranja: \v{c}asopis za pravo, ekonomiku i praksu osiguranja i reosiguranja}, volume = {XII}, number = {9}, issn = {1331-7695}, title = {The use of securitization in insurance industry}, keyword = {securitization, insurance companies, risks} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font