Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bentoske zajednice (BEK: Makroalge, BEK: Posidonia oceanica, BEK: Bentoski beskralješnjaci) (CROSBI ID 765957)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Nikolić, Vedran ; Antolić, Boris ; Despalatović, Marija ; Grubelić, Ivana Bentoske zajednice (BEK: Makroalge, BEK: Posidonia oceanica, BEK: Bentoski beskralješnjaci) // Preliminarno određivanje referentnih uvjeta i mjesta prijelaznih i priobalnih voda na vodnom području dalmatinskih slivova. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 296: 44-78.. 2008.

Podaci o odgovornosti

Nikolić, Vedran ; Antolić, Boris ; Despalatović, Marija ; Grubelić, Ivana

hrvatski

Bentoske zajednice (BEK: Makroalge, BEK: Posidonia oceanica, BEK: Bentoski beskralješnjaci)

Na razini MedGlG grupe nisu predložene metode za prijelazne vode. Istraživanja razvoja metoda za bentoske makroalge i beskralješnjake u prijelaznim vodama ne postoje prema izvještajima grupe i osobnim kontaktima sa stručnjacima. Prema tome, za prijelazne vode nismo bili u mogućnosti testirati metodu koja ispunjava odrednice ODV. Postoje stalni kontakti sa stručnjacima i ukoliko dođe do inicijative za razvoj metoda, uključit ćemo se u takva istraživanja i testirati primjenjivost u Jadranskom moru. Sliv rijeke Zrmanje odabran je kao područje za preliminarna istraživanja koja bi trebala pokazati što je potrebno za određivanje referentnih uvjeta za tipove prijelaznih voda. Budući da su slivovi dalmatinskih rijeka slabo istraženi u pogledu bentoskih alga i beskralješnjaka, nema povijesnih podataka koji bi poslužili za odabir referentnog područja. Prema dosadašnjim podacima sliv rijeke Zrmanje je pod neznatnim antropogenim utjecajem. Stoga su sliv Zrmanje i Novigradsko more odabrani za preliminarno istraživanje klasičnim metodama za istraživanje bentosa.

bentos; makroalge; Posidonia oceanica; bentoski beskralješnjaci; kvaliteta mora; referentni uvjeti;

nije evidentirano

engleski

Benthic communities (BQE: Macroalgae, BQE: Posidonia oceanica, BQE: Benthic invertebrates)

nije evidentirano

benthos; macroalgae; Posidonia oceanica; benthic invertebrates; ecological quality; reference contitions; Water Framework Directive

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Preliminarno određivanje referentnih uvjeta i mjesta prijelaznih i priobalnih voda na vodnom području dalmatinskih slivova. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 296: 44-78.

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija, Biologija