Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 463537

Filozofski obzor Hrvatske straže, Znanstveni skup "Katolicizam, modernizam i književnost", Filozofski fakultet Družbe Isusove, Zagreb, 26. studenog 2009.


Martinović, Ivica
Filozofski obzor Hrvatske straže, Znanstveni skup "Katolicizam, modernizam i književnost", Filozofski fakultet Družbe Isusove, Zagreb, 26. studenog 2009. // Katolicizam, modernizam i književnost
Zagreb, Hrvatska, 2009. (pozvano predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, znanstveni)


Naslov
Filozofski obzor Hrvatske straže, Znanstveni skup "Katolicizam, modernizam i književnost", Filozofski fakultet Družbe Isusove, Zagreb, 26. studenog 2009.
(Philosophical horizon of the journal Hrvatska straža)

Autori
Martinović, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Katolicizam, modernizam i književnost

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.11.2009

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Filozofski časopisi u Hrvatskoj; kršćanska filozofija; Antun Mahnić; Ante Alfirević
(Philosophical journals in Croatia; christian philosophy; Antun Mahnić; Ante Alfirević)

Sažetak
S Hrvatskom Stražom u hrvatskom je kulturnom prostoru od 1903. do 1918. godine djelovao časopis koji je s neoskolastičkih stajališta 'stražario' nad cjelokupnom duhovnom produkcijom epohe, a u prvih šest godišta gotovo svaki broj nosio je biljeg pokretača – krčkoga biskupa Antuna Mahnića. Premda mnoge njegove stranice spadaju u vrh tadašnje hrvatske esejistike, to nije bio književni časopis, a ipak je svojim osobitim svjetonazornim pristupom tematici hrvatske književne produkcije i napose svojim stavovima o zadaćama Matice hrvatske uzbunio, uzbudio i povrijedio hrvatsku književnu republiku. Premda je obrađivao političke teme, to nije bilo glasilo neke političke opcije u modernoj Hrvatskoj, a ipak su ostala politička glasila redovito reagirala na ocjene i gledišta što su sa stranica toga časopisa – iz Krka ili Splita, Senja ili Rijeke dopirala u Zagreb. Na svom početku, to nije bio službeni list nijedne hrvatske biskupije, nijedne institucije unutar Katoličke crkve, sve dok 1907. godine nije postao glasilom »Leonova društva« iz Senja, ali je iza njega svom dušom stajao jedan katolički biskup da bi branio »načela kršćanska i zdrave filozofije«. Po odluci svoga pokretača biskupa Mahnića, Hrvatska Straža bila je filozofski časopis, jedini tada u Hrvatskoj, štoviše prvi filozofski časopis koji se pojavio u Hrvatskoj, bez ikakve institucionalne potpore sa Sveučilišta u Zagrebu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, nego stasao uz suradnju s profesorima filozofije i teologije od Splita do Travnika, od Zaostroga do Zagreba, od Banje Luke do Senja, od Dubrovnika do Sarajeva, od Vrućice na Pelješcu do Đakova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filozofija

Napomena
Znanstveni skup organiziran u povodu 50. obljetnice smrti dr. Ljubomira MarakovićaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
191-1911112-1087 - Stjepan Zimmermann (Dario Škarica, )
191-1911112-1092 - Boškovićeva Theoria philosophiae naturalis i hrvatske filozofske tradicije (Ivica Martinović, )

Ustanove
Institut za filozofiju, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivica Martinović, (157212)