Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462801

Mošćenice - odabrani primjeri sakralne baštine


Zajec, Vlasta
Mošćenice - odabrani primjeri sakralne baštine // 2. međunarodna konferencija "Revitalizacija malih povijesnih gradova i njihovog okruženja u Primorsko-goranskoj županiji": Sažetci
Zagreb, 2009. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Mošćenice - odabrani primjeri sakralne baštine
(Mošćenice - Selected Examples of Sacral Heritage)

Autori
Zajec, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
2. međunarodna konferencija "Revitalizacija malih povijesnih gradova i njihovog okruženja u Primorsko-goranskoj županiji": Sažetci / - Zagreb, 2009

ISBN
978-95397540-1-1

Skup
2. međunarodna konferencija "Revitalizacija malih povijesnih gradova i njihovog okruženja u Primorsko-goranskoj županiji":

Mjesto i datum
Mošćenice, Hrvatska, 23.-24.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mošćenice; župna crkva sv. Andrije; barok; skulptura; Jacopo Contiero; Mihael Zierer
(Mošćenice; St. Andrew's parish church; baroque; sculpture; Jacopo Contiero; Mihael Zierer)

Sažetak
Polazeći od činjenice da su poznavanje i primjerena prezentacija baštinskih sadržaja jedan od ključnih uvjeta uspješne revitalizacije povijesnih prostora, tekst je usredotočen na vrijedan segment mošćeničke umjetničke baštine – opremu sakralnih interijera. Posebnu pozornost zavređuje inventar župne crkve sv. Andrije unutar kojeg se osobito ističe barokna dionica. Upozorava se na činjenicu visoke razine narudžbi osiguranih isusovačkom prisutnošću – angažman drvorezbarske radionice Mihaela Zierera koja radi i za krčku katedralu te Jacopa Contiera, padovanskog kipara sa sjedištem u Ljubljani, koji je radio i za isusovačku crkvu sv. Jakova u tom gradu i za riječku zbornu crkvu Marijina Uznesenja. Kakvoća prikazanog inventara čini Mošćenice relevantnom postajom povijesnoumjetničkih itinerara ne samo kvarnerskog već i šireg područja dodira srednjoeuropske i mediteranske umjetničke tradicije. Pozornost je posvećena i skulpturi sv. Ivana Nepomuka postavljenoj na otvorenom kao karakterističnom izrazu srednjoeuropske kulture baroknog razdoblja, posredovanog u našim krajevima habsburškim utjecajima. Zaključno se nastoji potaknuti primjerenu prezentaciju tih sadržaja (u prostoru crkve i naselja, u zasebnoj publikaciji - vodiču i sl.) koja bi trebala doprinijeti upoznavanju stanovništva i posjetitelja Mošćenica sa značajem njihove sakralne baštine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
020-0202685-2700 - Barok, klasicizam, historicizam u sakralnoj umjetnosti kontinentalne Hrvatske (Mirjana Repanić-Braun, )

Ustanove
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vlasta Zajec, (179624)