Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Imunogenost cjepiva od inaktiviranog paramiksovirusa 1 primijenjenog parenteralno golubovima različite imunosti (CROSBI ID 765911)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Marić, Milan Imunogenost cjepiva od inaktiviranog paramiksovirusa 1 primijenjenog parenteralno golubovima različite imunosti // Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2009.

Podaci o odgovornosti

Marić, Milan

hrvatski

Imunogenost cjepiva od inaktiviranog paramiksovirusa 1 primijenjenog parenteralno golubovima različite imunosti

U sklopu preventivnog cjepljenja golubova protiv paramiksovirus-1 zaraze na području Republike Hrvatske postavlja se pitanje koliko je zapravo cjepivo uspješno u postizanju dovoljnog titra za zaštitu od ove zarazne bolesti. Prikupljanjem uzoraka seruma golubova od različitih uzgajivača izvršena je kontrola zaštite koju je cjepivo postiglo. Kod skupine A golubova uzeta je krv neposredno prije te četiri tjedna nakon cijepljenja u dorzalnu stranu vrata s količinom 0.25 ml. U skupini B golubovi su bili podijeljeni u skupinu 1 koja je prethodno cijepljena jednokratno, i skupinu 2 koja je isto cjepivo prethodno primila dvokratno subkutano, te su uspoređeni četiri i dvadeset tjedana nakon primjene cjepiva. Primjećuje se statistički značajna razlika u titru protutijela tijekom prvog pokusa kod skupine A četiri tjedna nakon cijepljenja. Rezultati HI testa analiziranih seruma pokazuju da je dano cjepivo djelovalo na humoralni imunosni odgovor te je tijekom 4 tjedna od primjene došlo do značajnog porasta titra protutijela. Gledano tijekom 5 mjeseci kod skupine B, cjepni virus je uspio potaknuti porast titra, iako ne značajno. Osim toga, nisu dokazane kličnički vidljive promjene nakon primjene cjepiva što preporuča cjepivo kao sigurno i pouzdano preventivno sredstvo.

paramiksoviroza 1; golubovi; inaktivirano cjepivo; cijepljenje; serologija

Rad je nagrađen Dekanovom nagradom. Mentori: Željko Gottstein, Gordana Nedeljković

engleski

Immunogenicity of inactivated pigeon paramyxovirus 1 vaccine applied parenteraly in pigeons of different immunity

nije evidentirano

Paramyxovirus 1; pigeons; inactivated vaccine; vaccination; serology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina