Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bentoske životne zajednice. Zoobentos. (CROSBI ID 765900)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Grubelić, Ivana ; Despalatović, Marija ; Cvitković, Ivan Bentoske životne zajednice. Zoobentos. // Kontrola kakvoće obalnog mora: Projekt “Pag Konavle 2008”. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 297: 181-186.. 2009.

Podaci o odgovornosti

Grubelić, Ivana ; Despalatović, Marija ; Cvitković, Ivan

hrvatski

Bentoske životne zajednice. Zoobentos.

Obradom i faunističkom analizom makrobentoskih beskralješnjaka, koji su sakupljeni na širem području gradova Paga, Zadra, Šibenika, Ploča i Dubrovnika te poluotoka Pelješca n 2008. Godini utvrđeno je da je sastav makrobentoskih beskralješnjaka na područjima istraživanja karakterističan za plići dio (do 2 m dubine) Biocenoze fotofilnih alga, koja se razvija na stjenovitoj obtili srednjeg i južnog Jadrana, a broj vrsta na pojedinom području u suglasju je s ekološkim osobinama biotopa. Promjena koja je nastupila na području Šibenika (zapadno od hotelskog naselja "Solaris") u 1998. godini, gdje se s nestankom alga roda Cystoseira značajno smanjio broj bentoskih beskralješnjaka, zadržala se i u 2008. godini. Još uvijek područjem dominiraju ježinci, koji ne dozvoljavaju obnavljanje zajednice. (Povećanje broja ježinaca na pojedinom području može biti izazvano abiotskim promjenama, odnosno izostankom predatora, npr. riba koje se hrane ličinkama i mladim ježincima, održavajući prirodnu ravnotežu u zajednicama). Na područjima sjeverne strane otoka Lokruma (Dubrovnik) i uvale Prapratno (Pelješac) ježinci i dalje prorjeđuju naselje fotofilnih alga, međutim, ta promjena još nije utjecala na sastav makrozoobentosa na tim područjima.

zoobentos; kvaliteta mora

nije evidentirano

engleski

Benthic communities. Zoobenthos.

nije evidentirano

zoobenthos; seawater quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Kontrola kakvoće obalnog mora: Projekt “Pag Konavle 2008”. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 297: 181-186.

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija, Biologija