Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462405

ISKRA smjernice antimikrobnog liječenja i profilakse infekcija mokraćnog sustava - hrvatske nacionalne smjernice


Škerk, Višnja; Tambić-Andrašević, Arjana; Andrašević, Saša; Sušić, Edita; Mlinarić-Džepina, A; Mađarić, V; Milutinović, Slobodan; Krhen, Ivan; Perić, Ljiljana; Bagatin, J et al.
ISKRA smjernice antimikrobnog liječenja i profilakse infekcija mokraćnog sustava - hrvatske nacionalne smjernice // VI. hrvatski simpozij o rezistenciji bakterija na antibiotike- Knjiga sažetaka / Arjana Tambić-Andrašević (ur.).
Zagreb, 2009. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
ISKRA smjernice antimikrobnog liječenja i profilakse infekcija mokraćnog sustava - hrvatske nacionalne smjernice
(ISKRA guidelines on antimicrobial treatment and prophylaxis of urinary tract infections-Croatian national guidelines)

Autori
Škerk, Višnja ; Tambić-Andrašević, Arjana ; Andrašević, Saša ; Sušić, Edita ; Mlinarić-Džepina, A ; Mađarić, V ; Milutinović, Slobodan ; Krhen, Ivan ; Perić, Ljiljana ; Bagatin, J ; Ćorić, M: Ferlin, D ; Cazin, Irina ; Tomac, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
VI. hrvatski simpozij o rezistenciji bakterija na antibiotike- Knjiga sažetaka / Arjana Tambić-Andrašević - Zagreb, 2009

Skup
VI. hrvatski simpozij o rezistenciji bakterija na antibiotike

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.-28.3.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
*

Sažetak
Smjernice se odnose na dijagnozu, antimikrobno liječenje i profilaksu infekcija mokraćnog sustava (IMS) u odraslih osoba i djece starije od 12 godina. Donose preporuke za infekcije donjeg dijela mokraćnog sustava u žena, nekomplicirani pijelonefritis, komplicirane IMS sa ili bez pijelonefritisa, asimptomatsku bakteriuriju, te rekurentne IMS. Ne odnose se na spolno prenosive infekcije. Prvenstveno su namijenjene liječnicima opće prakse te specijalistima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH imenovalo je članove Radne grupe za izradu smjernica za antimikrobno liječenje i profilaku IMS. Donošenje smjernica financijski je potpomogla Vlada Kraljevine Nizozemske, a stručno međunarodni konzultanti. Smjernice se temelje na dokazima iz sistematski pregledane literature, na lokalnim podacima o osjetljivosti bakterija na antibiotike, na postojećim kliničkim protokolima liječenja i profilakse IMS, kao i prijedlozima i komentarima kolega liječnika tijekom više od 50 tečajeva trajne edukacije o antimikrobnom liječenju i profilaksi IMS održanih u posljednje tri godne. Smjernice su putem Interneta http://iskra.bfm.hr/ i pokusne primjene od dva mjeseca široko predstavljene liječnicima obiteljske medicine te specijalistima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama - urolozima, ginekolozima, infektolozima i nefrolozima. Završnu verziju smjernica pregledao je i usvojio Izvršni odbor Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
143-1080002-0050 - Dijagnostika i liječenje bolesnika sa sindromom prostatitisa (Višnja Škerk, )
143-1080002-0101 - Detekcija i karakterizacija uzročnika bakterijskih meningitisa i pneumonija (Arjana Tambić Andrašević, )

Ustanove
Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević"