Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA (CROSBI ID 358449)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šabani, Melinda UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Šabani, Melinda

Škevin, Dubravka

hrvatski

UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA

Repičino sjeme nalazi se na trećem mjestu od ukupno 17 najzastupljenijih uljarica svijeta, a očekuje se i daljnji porast potražnje i proizvodnje. Repičino ulje je ulje visoke nutritivne vrijednosti što može zahvaliti prvenstveno odličnom sastavu masnih kiselina. Proizvodnja repičinog ulja uglavnom se provodi kombinacijom prešanja i ekstrakcije, a može se vršiti i samo prešanjem. Prije prešanja potrebno je sjeme kondicionirati kako bi iskorištenja procesa bilo što bolje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kondicioniranja na kvalitetu i antioksidacijsku aktivnost prešanog ulja. Rezultati odrenivanja osnovnih parametara pokazali su da je sjeme bilo dobre kvalitete. Proizvodnja repičinog ulja uz kondicioniranje ima bolje iskorištenje procesa i manji udjel pigmenata, no u takvom ulju je nešto izraženija autooksidacija uslijed djelovanja povećane temperature. Kondicioniranje ne utječe na bioaktivne komponente repičinog ulja.

repičino ulje; kondicioniranje; prešanje; kvaliteta ulja

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF OIL TECHNOLOGY AND PRESSING CONDITIONS ON THE QUALITY OF RAPESEED OIL

nije evidentirano

rapeseed oil; conditioning; pressing; rapeseed oil quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

01.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija