UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA (CROSBI ID 358449)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šabani, Melinda
Škevin, Dubravka
hrvatski
UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA
Repičino sjeme nalazi se na trećem mjestu od ukupno 17 najzastupljenijih uljarica svijeta, a očekuje se i daljnji porast potražnje i proizvodnje. Repičino ulje je ulje visoke nutritivne vrijednosti što može zahvaliti prvenstveno odličnom sastavu masnih kiselina. Proizvodnja repičinog ulja uglavnom se provodi kombinacijom prešanja i ekstrakcije, a može se vršiti i samo prešanjem. Prije prešanja potrebno je sjeme kondicionirati kako bi iskorištenja procesa bilo što bolje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kondicioniranja na kvalitetu i antioksidacijsku aktivnost prešanog ulja. Rezultati odrenivanja osnovnih parametara pokazali su da je sjeme bilo dobre kvalitete. Proizvodnja repičinog ulja uz kondicioniranje ima bolje iskorištenje procesa i manji udjel pigmenata, no u takvom ulju je nešto izraženija autooksidacija uslijed djelovanja povećane temperature. Kondicioniranje ne utječe na bioaktivne komponente repičinog ulja.
repičino ulje; kondicioniranje; prešanje; kvaliteta ulja
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF OIL TECHNOLOGY AND PRESSING CONDITIONS ON THE QUALITY OF RAPESEED OIL
nije evidentirano
rapeseed oil; conditioning; pressing; rapeseed oil quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
01.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb