Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462152

UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA


Cvjetičanin, Vladimira
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
(THE INFLUENCE OF THE ROSEMARY ADDITION ON THE OXIDATIVE STABILITY AND THE BITTERNESS OF VIRGIN OLIVE OIL DURING STORAGE)

Autori
Cvjetičanin, Vladimira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Srpanj

Godina
2009

Stranica
28

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Djevičansko maslinovo ulje; ružmarin; oksidacijska stabilnost
(Virgin olive oil; rosemary; oxidative stability)

Sažetak
Ispitan je utjecaj dodatka ružmarina na oksidacijsku stabilnost, udjel klorofila i fenolnih spojeva i na senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja. Ružmarin je dodan u obliku suhih samljevenih listića, 5% na masu ulja, smjesa je nakon 48 sati na tresilici profiltrirana, a analize su odrađene u profiltriranom ulju. Dodatkom ružmarina značajno se povećala oksidacijska stabilnost djevičanskog maslinovog ulja te su se povisili udjeli fenolnih spojeva i klorofila. Na hidrolitičke promjene djevičanskog maslinovog ulja dodatak ružmarina nije značajno utjecao. Dodatak 5% ružmarina nije uspio prekriti negativne senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb