Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461962

Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla


Vlahović, Renata
Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla, 2008., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 461962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla
(Comparative investigations of pumpkin seed oil from different geographical origin)

Autori
Vlahović, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.12

Godina
2008

Stranica
61

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
bučina koštica; bučino ulje; indeks boje; intezitet prženja; sastav masnih kiselina
(colour index; fatty acid composition; pumpkin seed; pumpkin seed oil; roasting intensity)

Sažetak
U ovome radu su provedena istraživanja domaćih bučinih ulja iz trgovačke mreže i uspoređena s komercijalnim bučinim uljima susjednih zemalja, od kojih su neka ispunila uvjete za zaštićeno zemljopisno podrijetlo na nacionalnom nivou (Slovenija) i u okviru Europske unije (Austrija). Posebno se u pogonu jedne domaće uljare, u kontroliranim uvjetima industrijskog prženja i prešanja bučine koštice beskorke i jezgre obične koštice istražio utjecaj dodatka soli i intenziteta prženja na kakvoću bučinog ulja. U uljima su praćeni parametri: peroksidni broj (1, 71 – 21, 55 mmol O2/kg), udio slobodnih masnih kiselina (0, 62 – 1, 88 %), sastav masnih kiselina, ukupni klorofili (kao feofitin a 5, 8 – 23, 8 mg/kg) i indeks boje (2414 – 11283). Od masnih kiselina najzastupljenija je bila linolna kiselina (48, 29 – 57, 58 %) iza koje slijedi oleinska kiselina (23, 73 – 36, 46 %), palmitinska kiselina (9, 62 – 13, 00 %) te stearinska kiselina (4, 56 – 5, 93 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vlahović, Renata
Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla, 2008., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Vlahović, R. (2008) 'Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla', diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlahovi\'{c}, Renata}, year = {2008}, pages = {61}, keywords = {bu\v{c}ina ko\v{s}tica, bu\v{c}ino ulje, indeks boje, intezitet pr\v{z}enja, sastav masnih kiselina}, title = {Usporedna istra\v{z}ivanja bu\v{c}inog ulja razli\v{c}itog zemljopisnog podrijetla}, keyword = {bu\v{c}ina ko\v{s}tica, bu\v{c}ino ulje, indeks boje, intezitet pr\v{z}enja, sastav masnih kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlahovi\'{c}, Renata}, year = {2008}, pages = {61}, keywords = {colour index, fatty acid composition, pumpkin seed, pumpkin seed oil, roasting intensity}, title = {Comparative investigations of pumpkin seed oil from different geographical origin}, keyword = {colour index, fatty acid composition, pumpkin seed, pumpkin seed oil, roasting intensity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font