Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla (CROSBI ID 358415)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vlahović, Renata Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla / Štrucelj, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Vlahović, Renata

Štrucelj, Dubravka

hrvatski

Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla

U ovome radu su provedena istraživanja domaćih bučinih ulja iz trgovačke mreže i uspoređena s komercijalnim bučinim uljima susjednih zemalja, od kojih su neka ispunila uvjete za zaštićeno zemljopisno podrijetlo na nacionalnom nivou (Slovenija) i u okviru Europske unije (Austrija). Posebno se u pogonu jedne domaće uljare, u kontroliranim uvjetima industrijskog prženja i prešanja bučine koštice beskorke i jezgre obične koštice istražio utjecaj dodatka soli i intenziteta prženja na kakvoću bučinog ulja. U uljima su praćeni parametri: peroksidni broj (1, 71 – 21, 55 mmol O2/kg), udio slobodnih masnih kiselina (0, 62 – 1, 88 %), sastav masnih kiselina, ukupni klorofili (kao feofitin a 5, 8 – 23, 8 mg/kg) i indeks boje (2414 – 11283). Od masnih kiselina najzastupljenija je bila linolna kiselina (48, 29 – 57, 58 %) iza koje slijedi oleinska kiselina (23, 73 – 36, 46 %), palmitinska kiselina (9, 62 – 13, 00 %) te stearinska kiselina (4, 56 – 5, 93 %).

bučina koštica; bučino ulje; indeks boje; intezitet prženja; sastav masnih kiselina

nije evidentirano

engleski

Comparative investigations of pumpkin seed oil from different geographical origin

nije evidentirano

colour index; fatty acid composition; pumpkin seed; pumpkin seed oil; roasting intensity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

08.12.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija