Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla (CROSBI ID 358415)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vlahović, Renata
Štrucelj, Dubravka
hrvatski
Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla
U ovome radu su provedena istraživanja domaćih bučinih ulja iz trgovačke mreže i uspoređena s komercijalnim bučinim uljima susjednih zemalja, od kojih su neka ispunila uvjete za zaštićeno zemljopisno podrijetlo na nacionalnom nivou (Slovenija) i u okviru Europske unije (Austrija). Posebno se u pogonu jedne domaće uljare, u kontroliranim uvjetima industrijskog prženja i prešanja bučine koštice beskorke i jezgre obične koštice istražio utjecaj dodatka soli i intenziteta prženja na kakvoću bučinog ulja. U uljima su praćeni parametri: peroksidni broj (1, 71 – 21, 55 mmol O2/kg), udio slobodnih masnih kiselina (0, 62 – 1, 88 %), sastav masnih kiselina, ukupni klorofili (kao feofitin a 5, 8 – 23, 8 mg/kg) i indeks boje (2414 – 11283). Od masnih kiselina najzastupljenija je bila linolna kiselina (48, 29 – 57, 58 %) iza koje slijedi oleinska kiselina (23, 73 – 36, 46 %), palmitinska kiselina (9, 62 – 13, 00 %) te stearinska kiselina (4, 56 – 5, 93 %).
bučina koštica; bučino ulje; indeks boje; intezitet prženja; sastav masnih kiselina
nije evidentirano
engleski
Comparative investigations of pumpkin seed oil from different geographical origin
nije evidentirano
colour index; fatty acid composition; pumpkin seed; pumpkin seed oil; roasting intensity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
08.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb