Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461937

Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana


Mrvčić, Jasna; Stehlik-Tomas, Vesna
Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana, 2009. (stručni rad).


Naslov
Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana
(Bakery products as functional food)

Autori
Mrvčić, Jasna ; Stehlik-Tomas, Vesna

Izvornik
Novi pekar

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, stručni rad

Godina
2009

Ključne riječi
Pekarski proizvodi; funkcionalna hrana
(Bakery products; functional food)

Sažetak
U današnje vrijeme potrošači sve veću pažnju posvećuju povezanosti hrane i zdravlja. Razvoj svijesti ljudi o brizi za zdravlje te razvoj grana prirodnih znanosti koje proučavaju odnos između prehrane i zdravlja dovodi do popularizacije namirnica koje osim uobičajenih nutritivnih vrijednosti imaju i povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Te namirnice dobile su naziv funkcionalna hrana i u posljednjih par godina njihova primjena je u znatnom porastu, što pridonosi razvoju prehrambene industrije u smislu proizvodnje novih prehrambenih proizvoda prema zahtjevima potrošača. U pekarskoj industriji značajni iskorak u poboljšanju kvalitete pekarskih proizvoda predstavlja primjena starter kultura mješovitih mikroorganizama (bakterije i kvasci). Starter kulture se mogu definirati kao mikrobni pripravak velikog broja stanica najmanje jednog mikroorganizma koji se dodaje sirovini u cilju proizvodnje fermentirane hrane ubrzanim i kontroliranim fermentacijskim procesom. Starter kulture svojim fiziološkim odnosno metaboličkim aktivnostima provode ili pospješuju fermentaciju sirovina te proizvodnju poželjnih metabolita koji doprinose boljoj teksturi te okusu i mirisu proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Vesna Stehlik-Tomas, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb