Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461927

Patvorenje djevičanskog maslinovog ulja


Miletić, Lina
Patvorenje djevičanskog maslinovog ulja 2008., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Patvorenje djevičanskog maslinovog ulja
(Adulteration of virgin olive oil)

Autori
Miletić, Lina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2008

Stranica
49

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Ekstra djevičansko maslinovo ulje; UV spektrofotometrija; patvorenje; trans-masne kiseline; voskovi
(Extra virgine olive oil; UV spectrofotometry; adulteration; trans-fatty acids; waxes)

Sažetak
U ovom je radu utvrđivana količina (u postotcima) ulja komine maslina i suncokretovog ulja koja se može dodati ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a da se dobivena mješavina ne prepozna kao patvorina u okviru propisanih vrijednosti pojedinih sastojaka ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Određen je sastav masnih kiselina, udio trans-izomera masnih kislena, udio voskova i apsorbancija uzoraka u UV području spektra, te uspoređen sa graničnim vrijednostima propisanim važećim Pravilnikom o uljima od ploda i komine maslina. Ispitivani uzorak djevičanskog maslinovog ulja dobiven je iz plodova masline sorte Oblica, s područja Dalmacije, koji su prerađeni kontinuiranim postupkom, a model sistemi sadržavali su 1, 10 i 20% udjela komercijalnog suncokretovog i ulja komine maslina. Rezultati pokazuju da se, preko ovih parametara, na patvorenje može posumnjati tek kod dodavanja jeftinijih ulja u ekstra djevičansko maslinovo ulje u količinama većim od 10%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb