Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bentoske životne zajednice. Zoobentos. (CROSBI ID 765880)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Grubelić, Ivana ; Despalatović, Marija ; Cvitković, Ivan Bentoske životne zajednice. Zoobentos. // Kontrola kakvoće obalnog mora: Projekt “Pag Konavle 2007”. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 286: 186-191.. 2008.

Podaci o odgovornosti

Grubelić, Ivana ; Despalatović, Marija ; Cvitković, Ivan

hrvatski

Bentoske životne zajednice. Zoobentos.

Obradom i faunističkom analizom makrobentoskih beskralješnjaka, koji su sakupljeni na širem području gradova Zadra, Šibenika, Splita, Ploča, Dubrovnika i Visa u 2007. godini utvrđeno je da je sastav makrozoobentosa je na području Zadra (Borik, Pag), Splita (Stobreč), Ploča(Soline, Pelješac - Prapratno) i Dubrovnika (Lokrum) karakterističan za plići dio Biocenoze fotofilnih alga (facijes roda Cystoseira), koja se razvija na stjenovitoj obali srednjeg i južnog Jadrana, nalazi se pod određenim utjecajem grada, luke i industrije. Promjena koja je nastupila na području Šibenika (zapadno od hotelskog naselja "Solaris" 1998. godini, gdje se s nestankom alga roda Cystoseira promijenio i smanjio sastav bentoskih beskralješnjaka, zadržala se i u 2007. godini. Još uvijek područjem dominiraju ježinci, koji ne dozvoljavaju obnavljanje zajednice. Na područjima sjeverne strane otoka Lokruma (Dubrovnik), otočića Ravnika (Vis) i Prapratno (Pelješac) se povećao broj ježinaca u odnosu na prethodnu godinu. Njihovom aktivnošću su se prorijedila naselja fotofilnih alga, međutim ta promjena još nije utjecala na sastav makrozoobentosa na tom području. Sve ispitivane vrste ježinaca su na području Zadra (Borik, Pag), Splita (Stobreč) i Ploča (Soline) uglavnom pojedinačno zastupljene, sukladno prirodnoj i dubinskoj rasprostranjenosti. Povećavanje broja ježinaca na pojedinom području može biti izazvano abiotskim promjenama kao i izostankom predatora (npr. riba), koji se hrane ličinkama i ježincima, održavajući prirodnu ravnotežu u pridnenim zajednicama.

bentoske životne zajednice; zoobentos

nije evidentirano

engleski

Benthic communities. Zoobenthos

nije evidentirano

benthic communities; zoobenthos

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Kontrola kakvoće obalnog mora: Projekt “Pag Konavle 2007”. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 286: 186-191.

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija