Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461634

Bentoske životne zajednice. Zoobentos.


Grubelić, Ivana; Despalatović, Marija; Cvitković, Ivan
Bentoske životne zajednice. Zoobentos., 2008. (elaborat).


CROSBI ID: 461634 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bentoske životne zajednice. Zoobentos.
(Benthic communities. Zoobenthos)

Autori
Grubelić, Ivana ; Despalatović, Marija ; Cvitković, Ivan

Izvornik
Kontrola kakvoće obalnog mora: Projekt “Pag Konavle 2007”. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 286: 186-191.

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2008

Ključne riječi
bentoske životne zajednice; zoobentos
(benthic communities; zoobenthos)

Sažetak
Obradom i faunističkom analizom makrobentoskih beskralješnjaka, koji su sakupljeni na širem području gradova Zadra, Šibenika, Splita, Ploča, Dubrovnika i Visa u 2007. godini utvrđeno je da je sastav makrozoobentosa je na području Zadra (Borik, Pag), Splita (Stobreč), Ploča(Soline, Pelješac - Prapratno) i Dubrovnika (Lokrum) karakterističan za plići dio Biocenoze fotofilnih alga (facijes roda Cystoseira), koja se razvija na stjenovitoj obali srednjeg i južnog Jadrana, nalazi se pod određenim utjecajem grada, luke i industrije. Promjena koja je nastupila na području Šibenika (zapadno od hotelskog naselja "Solaris" 1998. godini, gdje se s nestankom alga roda Cystoseira promijenio i smanjio sastav bentoskih beskralješnjaka, zadržala se i u 2007. godini. Još uvijek područjem dominiraju ježinci, koji ne dozvoljavaju obnavljanje zajednice. Na područjima sjeverne strane otoka Lokruma (Dubrovnik), otočića Ravnika (Vis) i Prapratno (Pelješac) se povećao broj ježinaca u odnosu na prethodnu godinu. Njihovom aktivnošću su se prorijedila naselja fotofilnih alga, međutim ta promjena još nije utjecala na sastav makrozoobentosa na tom području. Sve ispitivane vrste ježinaca su na području Zadra (Borik, Pag), Splita (Stobreč) i Ploča (Soline) uglavnom pojedinačno zastupljene, sukladno prirodnoj i dubinskoj rasprostranjenosti. Povećavanje broja ježinaca na pojedinom području može biti izazvano abiotskim promjenama kao i izostankom predatora (npr. riba), koji se hrane ličinkama i ježincima, održavajući prirodnu ravnotežu u pridnenim zajednicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
001-0000000-3203 - Bioraznolikost bentosa u promjenjivom okolišu srednjeg Jadrana (Antolić, Boris, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Grubelić, Ivana; Despalatović, Marija; Cvitković, Ivan
Bentoske životne zajednice. Zoobentos., 2008. (elaborat).
Grubelić, I., Despalatović, M. & Cvitković, I. (2008) Bentoske životne zajednice. Zoobentos.. Kontrola kakvoće obalnog mora: Projekt “Pag Konavle 2007”. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 286: 186-191.. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {2008}, keywords = {bentoske \v{z}ivotne zajednice, zoobentos}, title = {Bentoske \v{z}ivotne zajednice. Zoobentos.}, keyword = {bentoske \v{z}ivotne zajednice, zoobentos} }
@unknown{unknown, year = {2008}, keywords = {benthic communities, zoobenthos}, title = {Benthic communities. Zoobenthos}, keyword = {benthic communities, zoobenthos} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font