Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461338

Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T


Kosovec, Željka
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 461338 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T
(Effect of cultivation temperature on production of D-(-)-lactic acid by bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T)

Autori
Kosovec, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.03

Godina
2010

Stranica
62

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
glukoza; celuloza; Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; temperatura uzgoja; mliječna kiselina; HPLC
(glucose; cellulose; Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; temperature of cultivation; lactic acid; HPLC)

Sažetak
U ovom je radu istraživan utjecaj različitih temperatura uzgoja na rast bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T i proizvodnju mliječne kiseline. Uzgoji su provedeni u MRS podlozi u tikvici uz stresanje pri temperaturama u rasponu od 30°C do 55°C. pH vrijednost hranjive podloge nije podešavana. Ova bakterija raste i provodi homolaktičnu fermentaciju glukoze do R-(-)-mliječne kiseline pri temperaturama uzgoja od 30°C, 40°C, 45°C i 50°C. Pri 55°C rast i aktivnost ove bakterije su zanemarivi. Maksimalna brzina potrošnje glukoze (rS = 0.10 h-1), maksimalna koncentracije bakterijske biomase (Xm =3.90 g L-1) i maksimalna produktivnost bioprocesa (PrP = 0.52 g L-1 h-1) postignuti su pri temperaturi od 30°C. Maksimalna specifična brzina rasta (um = 0.53 h-1) i maksimalna brzina proizvodnje mliječne kiseline (rP = 0.29 h-1) s pomoću L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T postignute su pri 45°C. Proveden je i uzgoj ove bakterije u modificiranoj MRS podlozi u tikvici pri temperaturi od 30°C. U modificiranu MRS podlogu je umjesto glukoze dodana mikrokristalna celuloza kao jedini izvor ugljika. U odabranim uvjetima nije primijećen rast niti celulolitička aktivnost ove bakterije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
Srđan Novak
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Kosovec, Željka
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kosovec, Ž. (2010) 'Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kosovec, \v{Z}.}, year = {2010}, pages = {62}, keywords = {glukoza, celuloza, Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, temperatura uzgoja, mlije\v{c}na kiselina, HPLC}, title = {Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mlije\v{c}ne kiseline s pomo\'{c}u bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T}, keyword = {glukoza, celuloza, Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, temperatura uzgoja, mlije\v{c}na kiselina, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kosovec, \v{Z}.}, year = {2010}, pages = {62}, keywords = {glucose, cellulose, Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, temperature of cultivation, lactic acid, HPLC}, title = {Effect of cultivation temperature on production of D-(-)-lactic acid by bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T}, keyword = {glucose, cellulose, Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, temperature of cultivation, lactic acid, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font