Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461317

Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T


Grzunov, Tomislav
Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 461317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Semi-solid state fermentation bioproces for production of lactic acid by amylolytic bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)

Autori
Grzunov, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.11

Godina
2009

Stranica
96

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze do mliječne kiseline (SSF); bioprocesi koji se provode na polučvrstim supstratima (sssf); Lactobacillus amylovorus; matematički model
(simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose to lactic acid (SSF); semi-solid state fermentation (sssf); Lactobacillus amylovorus; mathematical model)

Sažetak
U ovom je radu testirana prikladnost odabranih kvantitativnih analitičkih metoda za praćenje nekih parametara bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T. Odabrane metode za određivanje koncentracije škroba, reducirajućih šećera, glukoze i mliječne kiseline prikladne su za praćenje pobrojenih parametara tijekom tzv. SSF bioprocesa. L. amylovorus DSM 20531T raste bez faze prilagodbe na čvrstim vlažnim česticama kukuruznog brašna i simultano provodi hidrolizu škroba i fermentaciju glukoze do mliječne kiseline. Učinkovitost hidrolize škroba iz kukuruznog brašna iznosi 80%, a učinkovitost fermentacije hidrolizom nastale glukoze do mliječne kiseline iznosi 40%. Primarnim matematičkim modelom, kojim su opisane promjene koncentracije supstrata i promjene koncentracije mliječne kiseline kod submerznih bioprocesa s niskom i visokom početnom koncentracijom ugljikohidrata različite kompleksnosti, dobro se opisuju promjene koncentracije škroba - glukoze i mliječne kiseline tijekom tzv. sssf bioprocesa provedenog u gustoj suspenziji kukuruznog brašna uz pomoć L. amylovorus DSM 20531T.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
Srđan Novak
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Grzunov, Tomislav
Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grzunov, T. (2009) 'Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grzunov, T.}, year = {2009}, pages = {96}, keywords = {simultana hidroliza \v{s}kroba i fermentacija glukoze do mlije\v{c}ne kiseline (SSF), bioprocesi koji se provode na polu\v{c}vrstim supstratima (sssf), Lactobacillus amylovorus, matemati\v{c}ki model}, title = {Bioproces proizvodnje mlije\v{c}ne kiseline na polu\v{c}vrstom supstratu s pomo\'{c}u amiloliti\v{c}ke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {simultana hidroliza \v{s}kroba i fermentacija glukoze do mlije\v{c}ne kiseline (SSF), bioprocesi koji se provode na polu\v{c}vrstim supstratima (sssf), Lactobacillus amylovorus, matemati\v{c}ki model}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grzunov, T.}, year = {2009}, pages = {96}, keywords = {simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose to lactic acid (SSF), semi-solid state fermentation (sssf), Lactobacillus amylovorus, mathematical model}, title = {Semi-solid state fermentation bioproces for production of lactic acid by amylolytic bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose to lactic acid (SSF), semi-solid state fermentation (sssf), Lactobacillus amylovorus, mathematical model}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font