Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 460983

RAZVOJ ADAPTIVNOG ALGORITMA ZA MJERENJE TEMPERATURE ZASNOVANO NA MIKROUPRAVLJAČU


Cvitaš, Ljubivoj
RAZVOJ ADAPTIVNOG ALGORITMA ZA MJERENJE TEMPERATURE ZASNOVANO NA MIKROUPRAVLJAČU 2009., doktorska disertacija, Elektrotehnički fakultet u Osijeku, Osijek


Naslov
RAZVOJ ADAPTIVNOG ALGORITMA ZA MJERENJE TEMPERATURE ZASNOVANO NA MIKROUPRAVLJAČU
(DEVELOPMENT OF ADAPTIVE ALGORITHM FOR TEMPERATURE MEASUREMENT BASED ON MICROCONTROLLER DEVELOPMENT OF ADAPTIVE ALGORITHM FOR TEMPERATURE MEASUREMENT BASED ON MICROCONTROLLER)

Autori
Cvitaš, Ljubivoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Elektrotehnički fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
15.10

Godina
2009

Stranica
166

Mentor
Hocenski, Željko

Ključne riječi
Mjerenje temperature; senzor; mikroupravljač; adaptivni algoritam; mjerni pretvornik; termometar; Pt100
(Temperature measuring; sensor; microcontroller; adaptive algorithm; transmitter; thermometer; Pt100)

Sažetak
U radu se predlaže, analizira, ispituje i komparira novi adaptivni algoritam za mjerenje temperature baziran na primjeni mikroupravljača sa postojećim algoritmima. Njegova primjena povlači za sobom niz posljedica na okruženje u kojem se mjerni pretvornik nalazi. Proizvodnja mjernih uložaka i kompletnih industrijskih termometara u koje se ugrañuju, proizvodnja mjernih pretvornika temperature, kao ureñeni niz tehničkih sustava, automatiziraju se primjenom računala, a sustavno se prilazi i razradi tipskih ispitivanja novih industrijskih termometara. Naglasak je dan na primjeni platinskih senzora temperature čije su karakteristike regulirane normama te koji omogućuju ostvarivanje vrhunskih točnosti u industrijskom mjerenju temperature. Njihove karakteristike i Callendar Van Dusenova jednadžba sa koeficijentima kojima se omogućuje dodatna linearizacija karakteristika senzora, osnova je pretvorbe izmjerenog otpora senzora u temperaturu koja je mjerena senzorom. Programska podrška mikroupravljača glavni je pokretač prilagodbe i usklañivanja karakteristika senzora sa mjernim izlazom koji generira pretvornik temperature. U radu se ukazuje na fizikalna ograničenja resursa mikroupravljača koja iniciraju istraživanje optimalnog algoritma mjerenja. Prikazuju se poznate metode proračuna temperature, ukazuje se na njihove prednosti i nedostatke. Opisane su tri glavne metode koje se kompariraju sa metodom postupnog približavanja koja je osnova razvoja novog adaptivnog algoritma za proračun temperature. Daju se rezultati simulacije preko više alata te prikazuju mjerenja algoritma na prototipu. Takoñer se prikazuju rezultati eksperimentalnog istraživanja statičkog i dinamičkog vladanja mjernog pretvornika temperature s implementiranim adaptivnim algoritmom. U zaključku je dan osvrt na uspješnost novo razvijenog algoritma u odnosu na već poznate te moguće primjene koje se korištenjem algoritma nameću. Takoñer, daju se osnove za daljnja istraživanja u domeni koju obuhvaća rad te ukazuje na potencijale koje donosi aktualni smjer razvoja elektroničke tehnologije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Elektrotehnika, RačunarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
165-0361621-2000 - Distribuirano računalno upravljanje u transportu i industrijskim pogonima (Željko Hocenski, )
165-0362980-2002 - Postupci raspoređivanja u samoodrživim raspodijeljenim računalnim sustavima (Goran Martinović, )

Ustanove
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

Autor s matičnim brojem:
Ljubivoj Cvitaš, (84604)