Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Što zaštiti bilja i hrvatskoj poljoprivredi donosi nova regulativa vezana uz postupak registracije sredstava za zaštitu bilja i „Pravilnik o dobroj istraživačkoj praksi“? (CROSBI ID 162270)

Prilog u časopisu | stručni rad

Bažok, Renata ; Cvjetković, Bogdan ; Igrc Barčić, Jasminka Što zaštiti bilja i hrvatskoj poljoprivredi donosi nova regulativa vezana uz postupak registracije sredstava za zaštitu bilja i „Pravilnik o dobroj istraživačkoj praksi“? // Glasilo biljne zaštite, X (2010), 4; 297-302

Podaci o odgovornosti

Bažok, Renata ; Cvjetković, Bogdan ; Igrc Barčić, Jasminka

hrvatski

Što zaštiti bilja i hrvatskoj poljoprivredi donosi nova regulativa vezana uz postupak registracije sredstava za zaštitu bilja i „Pravilnik o dobroj istraživačkoj praksi“?

U radu je uspoređena do sada važeća i nova zakonska regulativa registracije novih proizvoda sredstava za zaštitu bilja (SZB), dio koji se odnosi na provođenje bioloških istraživanja učinkovitosti na ciljani organizam. Tzv. registracijske pokuse mogu provoditi samo ustanove koje su certificirane prema pravilniku o Dobroj istraživačkoj praksi koji je donesen u rujnu 2009.g. (NN 107/09). Pravilnik ima brojne nedorečenosti koje će otežati i usporiti certifikaciju naših ustanova. Zbog nove regulative izvjesno je da se s novim djelatnim tvarima u Hrvatskoj u dogledno vrijeme neće provoditi registracijski pokusi (nema certificiranih laboratorija), znanstveni pokusi (kompliciran postupak uvoza uzoraka za pokuse) kao ni demonstracijski pokusi (ako pripravak još nije registriran). Time će izgubiti svi, znanost, struka i proizvođači, budući da će uvođenje novih proizvoda u poljoprivrednu praksu trajati duže. To znači da će poljoprivredni proizvođači u prvim godinama primjene novih SZB morati vjerovati isključivo stranim iskustvima, a hrvatska znanost ostaje onemogućena u stjecanju spoznaja koje treba prenijeti u praksu.

biološka istraživanja učinkovitosti ; certificirani laboratorij ; dozvola za promet ; sredstva za zaštitu bilja

nije evidentirano

engleski

The new legislation procedure for plant protection products, "The ordinance of the good laboratory prectice"

nije evidentirano

biological investigation on efficacy ; certified laboratories ; permition for market ; plant protection products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

X (4)

2010.

297-302

objavljeno

1332-9545

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)