Tradicijska prehrana ravnokotarskih sela u kontekstu ruralnog turizma (CROSBI ID 358306)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Baćac, Valentina
Černelić, Milana
hrvatski
Tradicijska prehrana ravnokotarskih sela u kontekstu ruralnog turizma
Cilj ovoga rada je na temelju građe prikupljene prilikom terenskih etnoloških istraživanja na području gornjih Ravnih kotara prikazati karakteristike tradicijske prehrane i način pripravljanja jela. Tijekom istraživanja ustanovljeno je da postoje određeni prehrambeni proizvodi koje lokalno stanovništvo izdvaja iz sveukupne prehrane i prezentira kao njihovu specifičnost. Gotovo svi kazivači naveli su iste proizvode i objasnili način njihove pripreme. To su smokvenjak, slastica od sušenih smokava, orahovac, rakija komovica s plodovima oraha i prisnac, pogača punjena svježim sirom i vrhnjem. Naglasak je na sličnostima i razlikama u prehrani sumještana, te regionalnim osobitostima prehrane ovoga kraja, sa svrhom eventualne implementacije tradicijske prehrane u turističku ponudu Ravnih kotara putem ruralnog turizma. Također, ovim se radom nastoji pridonijeti osvještavanju lokalnog stanovništva u kontekstu valorizacije kulturne baštine i većem angažmanu u prezentaciji ovoga kraja kroz razne vidove ruralnog turizma, sa enogastronomskom ponudom kao jednom od osnova za razvoj ruralno-turističkog potencijala Ravnih kotara.
tracijska prehrana; Ravni kotari; ruralni turizam
nije evidentirano
engleski
Tradicional food in the villages of Ravni kotari in the context of rural tourism
nije evidentirano
traditional food; Ravni kotari; rural tourism
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
02.03.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Filozofski fakultet u Zagrebu
Zagreb