Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 460685

Konstrukcijsko oblikovanje i proračun čvrstoće dijelova auto-dizalice Stenhøj Marshal 3000


Šimunić, Slaven
Konstrukcijsko oblikovanje i proračun čvrstoće dijelova auto-dizalice Stenhøj Marshal 3000 2010., diplomski rad, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod


Naslov
Konstrukcijsko oblikovanje i proračun čvrstoće dijelova auto-dizalice Stenhøj Marshal 3000
(Design and strength analysis of the parts of vehicle jack Stenhøj Marshal 3000)

Autori
Šimunić, Slaven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu

Mjesto
Slavonski Brod

Datum
11.01

Godina
2010

Stranica
61

Mentor
Kozak, Dražan

Ključne riječi
Auto-dizalica; proračun čvrstoće dijelova dizalice; brzine i ubrzanja komponenti dizalice; analiza konačnim elementima
(Vehicle jack; strength analysis of jack parts; velocities and accelerations of jack components; finite element analysis)

Sažetak
U radu je analizirana konstrukcija automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000. Zadatkom je trebalo analizirati konstrukciju automobilske dizalice te odrediti eksperimentalnim putem pomoću programske podrške iznose maksimalnog naprezanja i maksimalne deformacije. Također pomoću programske podrške analizirane su brzine kretanja karakterističnih točaka automobilske dizalice. Na osnovu tih rezultata analize izvodi se zaključak o konstrukciji automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000. Prije nego se prešlo na analizu konstrukcije automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000, prikazane su različite vrste izvedi automobilskih dizalica. Nakon toga prikazane su karakteristike automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000 i izrađen je geometrijski model iste. Geometrijski model je rađen pomoću programa DS Solidworks. Prikazana je izrada geometrijskog modela po koracima i spajanje u sklopni model. Sklopni model se koristi za analizu pomoću metode konačnih elemenata. Analiza je provedena u programu Autodesk Inventor, modul Stress Analysis. Rezultati analize su dali iznos i mjesto maksimalnog ekvivalentnog naprezanja te iznos i mjesto maksimalnog pomaka na modelu. U zadnjem dijelu rada prikazana je analiza kretanja mehanizma škara automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000. Prikazano je kretanje karakterističnih točaka automobilske dizalice. To su točke spoja mehanizma škara s platformom i klizača. Analiza je pokazala da se platforma kreće konstantnom brzinom, dok se klizač kreće prema krivulji brzine i brzina u određenoj točki određena je s položajem klizača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
152-1201910-1909 - Analiza i procjena loma konstrukcija iz anizotropnih materijala (Dražan Kozak, )

Ustanove
Strojarski fakultet, Slavonski Brod