Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 459965

Sudovi za mladež: ustrojstvo, sastav i nadležnost prema Zakonu o sudovima za mladež


Carić, Ante; Kustura, Ivana
Sudovi za mladež: ustrojstvo, sastav i nadležnost prema Zakonu o sudovima za mladež // Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 16 (2009), 2; 857-894 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 459965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sudovi za mladež: ustrojstvo, sastav i nadležnost prema Zakonu o sudovima za mladež
(Youth courts: structure, composition and jurisdiction pursuant to the Youth Court Act)

Autori
Carić, Ante ; Kustura, Ivana

Izvornik
Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu (1330-6286) 16 (2009), 2; 857-894

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sudovi za maloljetnike; Zakon o sudovima za mladež; Hrvatska; nadležnost suda za mladež; sudac za mladež
(juvenile courts; Youth Court Act; Croatia; jurisdiction of youth court; youth judge)

Sažetak
U radu se obrađuje zakonsko uređenje ustroja sudova za mladež, sastav vijeća za mladež i njegova stvarna, teritorijalna i osobna nadležnost. Sudac za mladež ključna je figura u čitavom sudskom postupku prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela. Zbog toga, o njemu i njegovim osobnim sposobnostima i stručnim kvalifikacijama u najvećpj mjeri ovisi ostvarenje svrhe sudskog postupanja prema maloljetnicima. U drugom dijelu članka prikazuju se rezultati ankete provedene među 48 sudaca svih općinskih i županijskih sudova za mladež u Hrvatskoj. Anketa je pokazala da je glavni problem hrvatskog maloljetničkog pravosuđa nedovoljan broj predmeta iz nadležnosti Zakona o sudovima za mladež, osobito u sudovima u manjim županijskim središtima. Na kraju, autori predlažu neka nova zakonska rješenja koja bi mogla dovesti do povećanja opsega poslova, a time i do bolje specijalizacije sudaca za mladež.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekti:
018-0000000-1125 - Pravni položaj mlađih punoljetnika u hrvatskom kaznenom zakonodavstvu (Carić, Ante, MZOS ) ( POIROT)
066-0662530-2506 - Suvremeni prethodni kazneni postupak u Republici Hrvatskoj i Europi (Krapac, Davor, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Pravni fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Radić (autor)

Avatar Url Ante Carić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Carić, Ante; Kustura, Ivana
Sudovi za mladež: ustrojstvo, sastav i nadležnost prema Zakonu o sudovima za mladež // Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 16 (2009), 2; 857-894 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Carić, A. & Kustura, I. (2009) Sudovi za mladež: ustrojstvo, sastav i nadležnost prema Zakonu o sudovima za mladež. Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 16 (2), 857-894.
@article{article, year = {2009}, pages = {857-894}, keywords = {sudovi za maloljetnike, Zakon o sudovima za mlade\v{z}, Hrvatska, nadle\v{z}nost suda za mlade\v{z}, sudac za mlade\v{z}}, journal = {Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu}, volume = {16}, number = {2}, issn = {1330-6286}, title = {Sudovi za mlade\v{z}: ustrojstvo, sastav i nadle\v{z}nost prema Zakonu o sudovima za mlade\v{z}}, keyword = {sudovi za maloljetnike, Zakon o sudovima za mlade\v{z}, Hrvatska, nadle\v{z}nost suda za mlade\v{z}, sudac za mlade\v{z}} }
@article{article, year = {2009}, pages = {857-894}, keywords = {juvenile courts, Youth Court Act, Croatia, jurisdiction of youth court, youth judge}, journal = {Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu}, volume = {16}, number = {2}, issn = {1330-6286}, title = {Youth courts: structure, composition and jurisdiction pursuant to the Youth Court Act}, keyword = {juvenile courts, Youth Court Act, Croatia, jurisdiction of youth court, youth judge} }

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Criminal Justice Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font