Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 459743

Kapela Strozzi (14. st.) u crkvi Santa Maria Novella u Firenci: Tomaso Strozzi kao naručitelj i dominikanska interpretacija prikaza raja.


Munk, Ana
Kapela Strozzi (14. st.) u crkvi Santa Maria Novella u Firenci: Tomaso Strozzi kao naručitelj i dominikanska interpretacija prikaza raja. // "XI. DANI CVITA FISKOVIĆA" "Umjetnost i naručitelji "
Orebići, Hrvatska, 2008. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kapela Strozzi (14. st.) u crkvi Santa Maria Novella u Firenci: Tomaso Strozzi kao naručitelj i dominikanska interpretacija prikaza raja.
(Strozzi Chapel (14. century) in the church of Santa Maria Novella in Florence: Tomaso Strozzi, the patron and the Dominican interpretation of the Paradise)

Autori
Munk, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
"XI. DANI CVITA FISKOVIĆA" "Umjetnost i naručitelji "

Mjesto i datum
Orebići, Hrvatska, 17.09. – 20.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kapela Strozzi; Raj; sveti Toma Akvinski; Dominikanci; Andrea Orcagna; Nardo di Cione
(Strozzi chapel; Paradise; saint Thomas Aquinas; Dominicans; Andrea Orcagna; Nardo di Cione)

Sažetak
Predavanje se bavi teologijom blažene vizije Božjeg lica (visio dei) u prikazu Raja u najznačajnijoj crkvi Dominikanskog reda u Firenzi. Iako se do sada dosta pisalo o tom ključnom djelu trečentističkog slikarstva, nije se uočilo da je kontroverza oko trenutka nastupanja blažene vizije--kontroverza koju je 1333. pokrenuo Papa Ivan XXII, a razriješio 1336. Papa Benedikt XII--bila poticaj Dominikanskom redu da kroz prikaz Raja obrane doktrinu koja se zasnivala na učenju njihovog najvažnijeg sveca, Tome Akvinskog. rad se bavi ikonografskim modelima za prikaz Raja, sveukupnom orkestracijom tema u kapeli i Dominikanskim tumačenjem doktrine blaženstva. U sklopu teme skupa "umjetnost i naručitelji" predavanje pridonosi razumijevanju prisutnosti privatnog naručitelja u trečentističkim pogrebnim kapelama kao što je kapela Strozzi te razumijevanju dinamike privatnog i kolektivnog naručiteljstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Teologija, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
020-0202685-2701 - Panonska renesansa i gotička tradicija u sjeverenoj Hrvatskoj i Primorju (Milan Pelc, )

Ustanove
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ana Munk, (284722)