Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 459681

Fra Mijo Čuić u politici i politika u njemu


Krišto, Jure
Fra Mijo Čuić u politici i politika u njemu // Fra Mijo Čuić – graditelj i uznik. U prigodi 50. obljetnice smrti /1959.-2009./ / Robert Jolić i Jure Krišto (ur.).
Mostar-Tomislavgrad: Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, 2009. str. 85-100 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Fra Mijo Čuić u politici i politika u njemu
(Father Mijo Čuić in Politics and Politics in Him)

Autori
Krišto, Jure

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Fra Mijo Čuić – graditelj i uznik. U prigodi 50. obljetnice smrti /1959.-2009./ / Robert Jolić i Jure Krišto - Mostar-Tomislavgrad : Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, 2009, 85-100

ISBN
978-9958-9213-6-0

Skup
Fra Mijo Čuić - u prigodi 50. obljetnice smrti (1959.-2009.)

Mjesto i datum
Tomislavgrad, 4. srpnja. 2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Čuić; franjevci; politika; društva; Napredak; Duvno; Crkva
(Čuić; Franciscan Fathers; Politics; Societies; Napredak; Duvno; Church)

Sažetak
Iz dostupne dokumentacije nije posve jasno kojoj je političkoj opciji fra Mijo Čuić pripadao u različitim političkim prilikama. To nije toliko ni važno. Iz cjelokupnoga njegova djelovanja jasno je da je na konkretne okolnosti reagirao iz političkog instinkta. U tom je smislu dopušteno zaključiti da, iako se nije previše bavio politikom, politika je bila u njemu. Po mnogočemu se čini da je fra Mijo bio iskren rodoljub kakvi Duvnjaci mogu biti i pristajao je uz stranke koje su njegovale radikalniju političku retoriku. Zbog svojih političkih nazora i svoga protivljenja nehrvatskim strankama i političkim programima nerijetko je dolazio u sukob s protuhrvatskim vlastima, organizacijama i pojedincima. Zbog toga je plaćao kazne i odsluživao kraće zatvorske termine, ali i stao ponekome na žulj. Njegov angažman u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj pomalo iskače iz redovitoga instinktivnog političkog reagiranja i utoliko iznenađuje. Čuić je nedvojbeno, kao i mnogi drugi, bio oduševljen proglašenjem nezavisne hrvatske države u koju su, barem deklarativno, bile uključene i Bosna i Hercegovina. Negativno političko iskustvo nepravednoga i nasilnoga postupanja prema Hrvatima i prema njemu osobno stvorilo je zasigurno u njemu predispozicije da dade dodatan doprinos za uspjeh hrvatske države. No za njegovo volontiranje u poučavanju u katoličkoj vjeri onih koji su se, najčešće pod prisilom, prijavili za prelazak iz pravoslavlja na katolicizam presudnije je bilo to da su nove hrvatske vlasti uključivale angažirane katolike, štoviše i katoličke svećenike – k tomu, franjevce – u državnu službu i da je upravo u resoru odgovornome za misionarenje kod pravoslavaca bio član njegove provincije. To je kod Čuića, kao uostalom i kod nekih drugih katoličkih svećenika, stvaralo iluziju o dobrohotnosti hrvatskih vlasti i o ispravnosti njihovih odluka. To je također bio razlog da su se neki brže, neki sporije rješavali te iluzije, a neki je se nisu riješili do kraja. Možda je fra Mijo Čuić bio među ovima posljednjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190612-0600 - Katolička crkva u susretu s ideologijama i političkim programima (Jasna Turkalj, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jure Krišto, (185055)