Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.) (CROSBI ID 358243)

Ocjenski rad | diplomski rad

Robić, Marija BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.) / Delonga, Karmela (mentor); Radojčić-Redovniković, Ivana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Robić, Marija

Delonga, Karmela

Radojčić-Redovniković, Ivana

hrvatski

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.)

Brokula je bogata bioaktivnim spojevima, glukozinolatima i polifenolima, te se uvelike istražuje radi njihova korisnog djelovanja na ljudsko zdravlje. U svjetskoj literaturi mnogo je više radova o sastavu i udjelima bioaktivnih spojeva u cvatu nego u lišću i stabljici biljke. U ovom radu analizirani su ukupni i pojedinačni glukozinolati, slobodni i vezani polifenolni spojevi te njihov antioksidacijski kapacitet u svim navedenim dijelovima brokule. Za odreñivanje glukozinolata primijenjena je meñunarodna standardna metoda za sjeme uljane repice (ISO 10633-1, 1995). Polifenolni spojevi, vezani i slobodni, analizirani su UV/VIS spektrometrijskom metodom uporabom Folin-Ciocalteau reagensa u ekstraktima pripravljenim različitim metodama ekstrakcije: 70 %-tni metanol, 10 min, 75 ºC ; 80 %-tni metanol, 3 h, sobna temperatura ; 50 %-tni metanol, 2 h, 90 ºC ; 80 %-tni metanol, 80 sec, 200 W. Antioksidacijski kapacitet pripravljenih ekstrakata odreñen je spektrofluorimetrijskom ORAC-metodom. Utvrñeno je da je količina glukozinolata najveća u listu brokule pri čemu udio indolnih prevladava nad alifatskim spojevima što vrijedi i za cvat. U stabljici je veći udio alifatskih spojeva. Udio polifenolnih spojeva u uzorcima u rasponu je od 9, 70-16, 11 mg GE g-1 ST u stabljici, od 17, 65-31, 08 mg GE g-1 ST u cvatu i od 22, 27-34, 02 mg GE g-1 ST u listu brokule. Veću antioksidacijsku aktivnost pokazuju uzorci s većom koncentracijom polifenola.

brokula; glukozinolati; ORAC; polifenoli; RP-LC

nije evidentirano

engleski

BIOACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLIPHENOLS, WITHIN BROCCOLI (Brassica oleracea var. botrytis L.) FLORET, LEAF AND STEM

nije evidentirano

broccoli; glucosinolates; ORAC-method; polyphenols; RP-LC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

06.10.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija