Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stanje bentosa (CROSBI ID 765845)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Antolić, Boris ; Grubelić, Ivana ; Žuljević, Ante ; Despalatović, Marija ; Cvitković, Ivan ; Nikolić, Vedran Stanje bentosa // Studija o utjecaju na okoliš uzgajališta lubina i komarče u uvali Lamjana. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 287: 53-66.. 2008.

Podaci o odgovornosti

Antolić, Boris ; Grubelić, Ivana ; Žuljević, Ante ; Despalatović, Marija ; Cvitković, Ivan ; Nikolić, Vedran

hrvatski

Stanje bentosa

Istraživanjem flore i faune, te sastava i dubinske rasprostranjenosti bentoske vegetacije i životnih zajednica na području uvale Lamjana utvrđeno je da se sastav i dubinska rasprostranjenost nekih dijelova bentoske vegetacije je zbog utjecaja instaliranih uzgojnih kaveza riba izmijenjena. Najveće promjene dogodile su se zbog razmjerno male udaljenosti uzgojnih kaveza od obale na zaštićenijem području istraživanja, i to u zoni plime i oseke (mediolotral), te dublje od 3 m gdje su vegetacija reducirana na pojedinačne primjerke algi (od 3 do 10 m dubine) ili je potpuno uništena (uginuli rizomi morske cvjetnice Posidonia oceanica ispod uzgojnih kaveza, 14-15 m dubine). U otvorenijem dijelu područja istraživanja, najveće promjene zabilježene na morskom dnu ispod uzgojnih kaveza (34-25 m dubine) gdje je vegetacija reducirana na pojedinačne primjerke algi ili je potpuno nestala. Na istraživanom području ustanovljene su sljedeće bentoske životne zajednice: Biocenoza supralitoralnih stijena, Biocenoza mediolitoralnih stijena, Biocenoza fotofilnih alga, Koraligenska biocenoza, Biocenoza livada morske cvjetnice Posidonia oceanica, Biocenoza livada morske cvjetnice Cymodocea nodosa te Obraštajna zajednica. Sastav i dubinska rasprostranjenost nekih bentoskih životnih zajednica je djelomično izmijenjena ili potpuno uništena, zbog utjecaja instaliranih uzgojnih kaveza riba. Najveće promjene u sastavu i rasprostranjenosti bentoskih biocenoza dogodile su se na zatvonijem dijelu područja istaživanja. Tu su promjene vidljive u Biocenozi mediolitoralnih stijena (reduciran sastav), Biocenozi fotofolnih alga (reduciran sastav i smanjena dubinska rasprostranjenost samo do 3 m dubine, prokomjerno bujanje samo jedne vrste alge), Pretkoraligenskom aspektu koraligenske biocenoze (reduciran sastav i smanjena dubinska rasprostranjenost), te poptuno uništenoj Biocenozi morske cvjetnice Posidonia oceanica ispod instaliranih kaveza (14-15 m dubine). U otvorenijem dijelu istraživanog područja najveveć promjene zabilježene su u sastavu i rasprostranjenosti bentoskih Koraligenske biocenoze, kod koje je došlo do reduciranja sastava (nedostaju alge iz rodova Lithophyllum i Lithothamnion) i smanjenja rasprostranjenosti (do 25 m dubine). Da su ekološki čimbenici u blizini uzgojnih kaveza jako promijenjeni, a u budućnosti bi mogli biti i lošiji, ukazuje prekrivanje morskoga dna ispod kaveza bijelom koprenom sumporne bakterije roda Begiattoa, koja se javlja samo u jako poremećenom i pred anoksičnom okolišu.

bentoska vegetacija; bentoske biocenoze; sastav; rasprostranjenost

nije evidentirano

engleski

Benthos condition

nije evidentirano

benthic vegetation; benthic biocoenoses; composition; distribution

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studija o utjecaju na okoliš uzgajališta lubina i komarče u uvali Lamjana. Inst. za oceanograf. i ribarst., Split, Studije i elaborati, 287: 53-66.

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija