BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE (CROSBI ID 358241)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Borovečki, Ana
Delonga, Karmela
hrvatski
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE
Provedena je analiza glukozinolata (GSL) u četrnaest uzoraka brokule tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC), a UV/VIS spektroskopskim i spektrofluorimetrijskim metodama su određeni ukupni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska sposobnost. Za određivanje glukozinolata upotrijebljena je međunarodna standardna metoda (ISO 1992, 1995) koja uključuje ekstrakciju metanolom, enzimsku desulfataciju i tekućinsku kromatografiju obrnutih faza (RP-LC) nastalih desulfoglukozinolata (DSGSL). Desulfoglukozinolati eluirani s kolone identificirani su prema redoslijedu eluiranja s kolone i analizom UV-spektara, a kvantifikacija je provedena metodom unutarnjeg standarda. Udio ukupnih glukozinolata u istraženim sortama je između 10, 38 i 29, 08 µmol g-1 uzorka . U radu su primjenom UV/VIS spektroskopske metode kvantitativno određeni ukupni polifenolni spojevi u različitim sortama brokule, a spektrofluorimetrijskom metodom određena je njihova antioksidacijska aktivnost. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteu reagensom, dok je za određivanje antioksidacijske aktivnosti upotrijebljena ORACmetoda. Antioksidacijska aktivnost brokule veća je u uzorcima, koji imaju veću koncentraciju polifenola
brokula; glukozinolati; HPLC; ORAC; polifenoli
nije evidentirano
engleski
BIOLOGICAL ACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLYPHENOLS, IN DIFFERENT BROCCOLI CULTIVARS
nije evidentirano
broccoli; glucosinolates; HPLC; ORAC; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
10.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb