Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE (CROSBI ID 358241)

Ocjenski rad | diplomski rad

Borovečki, Ana BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE / Delonga, Karmela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Borovečki, Ana

Delonga, Karmela

hrvatski

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE

Provedena je analiza glukozinolata (GSL) u četrnaest uzoraka brokule tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC), a UV/VIS spektroskopskim i spektrofluorimetrijskim metodama su određeni ukupni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska sposobnost. Za određivanje glukozinolata upotrijebljena je međunarodna standardna metoda (ISO 1992, 1995) koja uključuje ekstrakciju metanolom, enzimsku desulfataciju i tekućinsku kromatografiju obrnutih faza (RP-LC) nastalih desulfoglukozinolata (DSGSL). Desulfoglukozinolati eluirani s kolone identificirani su prema redoslijedu eluiranja s kolone i analizom UV-spektara, a kvantifikacija je provedena metodom unutarnjeg standarda. Udio ukupnih glukozinolata u istraženim sortama je između 10, 38 i 29, 08 µmol g-1 uzorka . U radu su primjenom UV/VIS spektroskopske metode kvantitativno određeni ukupni polifenolni spojevi u različitim sortama brokule, a spektrofluorimetrijskom metodom određena je njihova antioksidacijska aktivnost. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteu reagensom, dok je za određivanje antioksidacijske aktivnosti upotrijebljena ORACmetoda. Antioksidacijska aktivnost brokule veća je u uzorcima, koji imaju veću koncentraciju polifenola

brokula; glukozinolati; HPLC; ORAC; polifenoli

nije evidentirano

engleski

BIOLOGICAL ACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLYPHENOLS, IN DIFFERENT BROCCOLI CULTIVARS

nije evidentirano

broccoli; glucosinolates; HPLC; ORAC; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

10.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija