Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 459627

Fra Didak Buntić i hrvatska politika u BiH: U prigodi 100. obljetnice austro-ugarske aneksije


Krišto, Jure
Fra Didak Buntić i hrvatska politika u BiH: U prigodi 100. obljetnice austro-ugarske aneksije // Fra Didak Buntić – čovjek i djelo / Stipe Tadić i Marinko Šakota (ur.).
Zagreb: Institut Pilar – Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, 2009. str. 11-33 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Fra Didak Buntić i hrvatska politika u BiH: U prigodi 100. obljetnice austro-ugarske aneksije
(Father Didak Buntić and Croatian Politics in Bosnia and Herzegovina: On the Occasion of the 100th Anniversary of the Austro-Hungarian Annexation)

Autori
Krišto, Jure

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Fra Didak Buntić – čovjek i djelo / Stipe Tadić i Marinko Šakota - Zagreb : Institut Pilar – Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, 2009, 11-33

ISBN
978-953-6666-63-8

Skup
Fra Didak Buntić – čovjek i djelo

Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, Svibanj 2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Buntić; franjevci; politika; Monarhija; Bosna i Hercegovina; aneksija
(Buntić; Franciscan Fathers; Politics; Monarhija; Bosnia and Herzegovina; Annexation)

Sažetak
U prigodi stote obljetnice aneksije Bosne i Hercegovine (BiH), autor analizira ulogu hercegovačkih franjevaca, osobito fra Didaka Buntića, u Hrvatskoj narodnoj zajednici (HNZ). Hrvatska narodna zajednica (1906.) bio je zajednički projekt svih rodoljubivih snaga u BiH - biskupijskog svećenstva, franjevaca i svjetovnjaka - u izuzetno teškim političkim okolnostima. Politička poruka Zajednice, sadržana u prve 3 točke njezinih Pravila, bila je jasna: BiH je hrvatska zemlja, njezini stanovnici prirodno teže ujedinjenju s kraljevinom Hrvatskom, što znači i s Habsburškom Monarhijom, te tamošnji muslimani su "neprijeporni Hrvati", koji će se, zbog posebnih okolnosti, 'samostalno organizirati'. No taj organiziran istup Hrvata u BiH ne može se razumjeti bez uzimanja u obzir namjere Monarhije da anektira BiH te sukobljenih monarhijskih i inih interesa u samoj BiH, politike „novog kursa“ u Dalmaciji, dolaska na vlast Hrvatsko-srpske koalicije (HSK) u (banskoj) Hrvatskoj i sličnih krupnih ili manje velikih pojedinosti. Uzimanje u obzir tih političkih okolnosti potrebno je i za razumijevanje odnosa unutar samoga HNZ-a, osobito između nadbiskupa Stadlera i franjevaca. Naime, u trenutku osnutka HNZ-a Stadler i franjevci su potpuno suglasni glede političke budućnosti BiH te uzroke neslaganja i razdioba treba tražiti u vanjskim utjecajima. Važan čimbenik takva razvoja bila je ideologija "novog kursa" i dolaska na vlast Hrvatsko-srpske koalicije u banskoj Hrvatskoj. Zbog savezništva s hrvatskim Srbima, Koalicija nije mogla podržati antagonizme između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini niti ideju da bi se ta zemlja priključila Hrvatskoj. Umjesto toga, Koalicija je zagovarala samostalnost BiH, što je bila i politika Srba u njoj. Dobar dio franjevaca priklonio se politici HSK-a i tako se još više odalečila od nadbiskupa Stadlera. Iz korespondencije između Ise Kršnjavija te fra Didaka Buntića i fra Ilije Lekića vidi se kako su franjevci u BiH opravdavali svoju političku orijentaciju te zbog čega Kršnjavi nije odobravao takvu politiku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190612-0600 - Katolička crkva u susretu s ideologijama i političkim programima (Jasna Turkalj, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jure Krišto, (185055)