Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ AGROEKOLOŠKIH UVJETA UZGOJA NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE LISTA I KORIJENA BATATA (Ipomoea batatas L.) (CROSBI ID 358239)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kralj, Tihana UTJECAJ AGROEKOLOŠKIH UVJETA UZGOJA NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE LISTA I KORIJENA BATATA (Ipomoea batatas L.) / Radojčić Redovniković, Ivana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Kralj, Tihana

Radojčić Redovniković, Ivana

hrvatski

UTJECAJ AGROEKOLOŠKIH UVJETA UZGOJA NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE LISTA I KORIJENA BATATA (Ipomoea batatas L.)

Batat ima veliku nutritivnu vrijednost i ljekovita svojstva. Bogat je prehrambenim vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima. Listovi sadrže visoku koncentraciju biološki aktivnih polifenolnih spojeva. Polifenolni sastav te antioksidativni kapacitet batata razlikuje se između kultivara, ovisno o okolišnim i uzgojnim čimbenicima. U radu je određivan ukupni polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet uzoraka korijena i listova dviju sorti batata uzgojenih s različitim dodacima (mineralna gnojiva s različitim omjerom dušika i kalija, te Zeolit i FitoLife dodatak). Za određivanje ukupnih polifenola primjenjena je spektrofotometrijska metoda s Folin-Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet uzoraka određivan je ORAC, ABTS i FRAP metodama. Rezultati pokazuju da list batata sadrži više polifenolnih spojeva od korijena. Mineralna gnojiva te dodatak Zeolita i FitoLife-a imali su negativan utjecaj na ukupne polifenole u listovima kao i u korijenu Boniato sorte, dok se povećao udio u korijenu Bat1 sorte. Udjeli ukupnih polifenolnih spojeva su u linearnoj korelaciji s vrijednostima antioksidacijskog kapaciteta.

ABTS metoda; batat; FRAP metoda; ORAC metoda; polifenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

THE INFLUENCE OF AGROECOLOGICAL CONDITIONS ON BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN LEAVES AND ROOTS OF SWEET POTATO

nije evidentirano

ABTS assay; FRAP assay; ORAC assay; polyphenols; sweet potato

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

30.03.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija