UTJECAJ AGROEKOLOŠKIH UVJETA UZGOJA NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE LISTA I KORIJENA BATATA (Ipomoea batatas L.) (CROSBI ID 358239)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kralj, Tihana
Radojčić Redovniković, Ivana
hrvatski
UTJECAJ AGROEKOLOŠKIH UVJETA UZGOJA NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE LISTA I KORIJENA BATATA (Ipomoea batatas L.)
Batat ima veliku nutritivnu vrijednost i ljekovita svojstva. Bogat je prehrambenim vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima. Listovi sadrže visoku koncentraciju biološki aktivnih polifenolnih spojeva. Polifenolni sastav te antioksidativni kapacitet batata razlikuje se između kultivara, ovisno o okolišnim i uzgojnim čimbenicima. U radu je određivan ukupni polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet uzoraka korijena i listova dviju sorti batata uzgojenih s različitim dodacima (mineralna gnojiva s različitim omjerom dušika i kalija, te Zeolit i FitoLife dodatak). Za određivanje ukupnih polifenola primjenjena je spektrofotometrijska metoda s Folin-Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet uzoraka određivan je ORAC, ABTS i FRAP metodama. Rezultati pokazuju da list batata sadrži više polifenolnih spojeva od korijena. Mineralna gnojiva te dodatak Zeolita i FitoLife-a imali su negativan utjecaj na ukupne polifenole u listovima kao i u korijenu Boniato sorte, dok se povećao udio u korijenu Bat1 sorte. Udjeli ukupnih polifenolnih spojeva su u linearnoj korelaciji s vrijednostima antioksidacijskog kapaciteta.
ABTS metoda; batat; FRAP metoda; ORAC metoda; polifenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
THE INFLUENCE OF AGROECOLOGICAL CONDITIONS ON BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN LEAVES AND ROOTS OF SWEET POTATO
nije evidentirano
ABTS assay; FRAP assay; ORAC assay; polyphenols; sweet potato
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
30.03.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb