Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4592

Primjeri primjene neuralne mreže kod određivanja karakteristika betona


Ružić, Sandra; Krstulović, Petar
Primjeri primjene neuralne mreže kod određivanja karakteristika betona // Zbornik radova Trećeg simpozija Inteligentni sustavi / Božičević Juraj (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za sustave, 1997. str. 21-39 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Primjeri primjene neuralne mreže kod određivanja karakteristika betona
(Neuroshell Application for Determination of Concrete Properties)

Autori
Ružić, Sandra ; Krstulović, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Trećeg simpozija Inteligentni sustavi / Božičević Juraj - Zagreb : Hrvatsko društvo za sustave, 1997, 21-39

ISBN
953-6065-13-4

Skup
Simpozij : Inteligentni sustavi (3 ; 1996)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.11.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Sažetak
U području graditljstva, za razliku od konvencionalnih programa koji se rabe za propračun statike, dimenzioniranje, crtanje, itd., primjena ekspertnih sustava je mala. Naime, ekspertni sustavi su sve prisutniji u svim granama ljudske djelatnosti, gdje nastoje zamijeniti ekspertno znanje stručnjaka raznih područja ljudske djelatnosti. U ovom radu dan je općenit prikaz ekspertnih sustava i neuralnih mreža, te se pokušava naći primjena ekspertnog sustava pri ispitivanju karakterističnih svojstava betona. Izrađena su tri primjera. Prvi primjer je binarna verzija ekspertnog sustava - neuralne mreže koji na osnovi traženih svojstava koje aditiv treba imati u betonu i mogućnost njegove primjene, predlaže proizvod. Podaci o aditivima su uzeti iz prospekta kemijsko-građevinske industrije KGK Karlovac. Druga dva primjera su analogna verzija neuralne mreže: u jednom slučaju procjenjuje se tlačna čvrstoća betona nakon 28 dana, a u drugom slučaju pored tlačne čvrstoće određuje se zapreminska masa u svježem i otvrdlom stanju i slijeganje (slump) betona. Dana je i usporedba rezultata dobivenih laboratorijskim ispitivanjem s rezultatima koji su dobiveni primjenom ekspertnog sustava. Podaci o laboratorijskim ispitivanjima uzeti su iz diplomskog rada Jakova Prkića "Definicija svojstava svježeg betona Binghamovim reološkim modelom" izrađenog na Građevinskom fakultetu u Splitu na Katedri za građevinske materijale.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
083141

Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split