Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kukuruz - Karakteristike i genetska manipulacija (CROSBI ID 358171)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Krisla, Ana Kukuruz - Karakteristike i genetska manipulacija / Sabo, Mirjana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Krisla, Ana

Sabo, Mirjana

hrvatski

Kukuruz - Karakteristike i genetska manipulacija

Oplemenjivanje kukuruza je smišljeni višegodišnji proces koji se odvija na osnovi velikog broja uzoraka u klimatski vrlo različitim godinama. Taj posao je najučinkovitiji i za okolinu najprihvatljiviji put u borbi za povećanje količine i kvalitete hrane. U prošlosti je oplemenjivanje bilo ograničeno križanjem unutar srodnika. Razvitak genetičkog inženjerstva omogućio je da potencionalno sveukupni živući svijet bude na raspolaganju oplemenjivačima, jer se barem s pojedinim svojstvima - genima, može rukovati kao molekulama, pa se danas može rutinski unijeti gen iz bakterije, virusa ili potpuno nesrodnih biljaka u neku biljnu vrstu. Dosad je postignut veliki napredak u primjeni genetičkog inženjerstva za dobivanje hibrida kukuruza otpornih na bolesti, štetnike i selektivne herbicide. Tim tehnikama se uspjelo uzgojiti transgenetičke biljke koje se za sada bez štetnih posljedica uspješno ponašaju u prirodnom okolišu.

kukuruz; oplemenjivanje; biotehnologija

nije evidentirano

engleski

Corn - characteristics and genetic manipulation

nije evidentirano

maize; breeding; biotechnology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

12.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biologija