Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 458756

Ocjena utjecaja redizajna poslovnih procesa na efikasnost hrvatske carinske službe


Benazić, Alen
Ocjena utjecaja redizajna poslovnih procesa na efikasnost hrvatske carinske službe 2010., doktorska disertacija, Ekonomski fakultlet, Rijeka


Naslov
Ocjena utjecaja redizajna poslovnih procesa na efikasnost hrvatske carinske službe
(The Impact Evaluation of Business Process Redesign on Croatian Custom Service Efficiency)

Autori
Benazić, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Ekonomski fakultlet

Mjesto
Rijeka

Datum
23.02

Godina
2010

Stranica
404

Mentor
Kaštelan Mrak, Marija

Neposredni voditelj
Kaštelan Mrak, Marija

Ključne riječi
Hrvatska carinska služba; redizajn poslovnih procesa; metoda omeđivanja podataka (DEA)
(Craotian Custom Service; business process redesign; Data Envelopment Analysis (DEA))

Sažetak
Izvorna znanstvena hipoteza rada je da je „...moguće ocijeniti relativnu efikasnost i utvrditi izvore neefikasnosti postojeće organizacije Carinske uprave Republike Hrvatske i njezinih organizacijskih jedinica te na temelju dobivenih rezultata, predložiti novi, procesno orijentiran model organizacije, koji bio izravno i bitno povećao efikasnost hrvatske carinske službe.“ U svrhu dokazivanja temeljne hipoteze, u disertaciji je provedeno usporedno analitičko istraživanje efikasnosti pojedinih carinarnica u Republici Hrvatskoj i istraživanje komparativne efikasnosti carinskih službi država članica Europske unije čime se doprinijelo razvoju znanstvene misli o mogućnostima primjene matematičkih metoda u ocjenjivanju efikasnosti u javnim službama. Znanstveno utemeljeno obrazloženi su razlozi zašto su odabrani pojedini inputi i outputi preko kojih je metodom omeđivanja podataka (DEA) te je komparativnom analizom ocijenjena efikasnost Carinske uprave Republike Hrvatske. Upravo zahvaljujući upotrebi egzaktnih matematičkih metoda dobivene su vrlo konkretne, kvantitativno izražene, smjernice za provođenje mjera za povećanje efikasnosti. Nadalje, potvrđena je i argumentirana teza o utjecaju organizacijskog strukturiranja i upravljanja poslovnim procesima na organizacijsko ponašanje i efikasnost cjelokupnog sustava Carinske uprave. Utvrđeno je da bi uspostava novog modela organizacije rezultirala povećanjem efikasnosti Carinske uprave, no da su nužni preduvjeti punog uspjeha novog modela, kao što su promjena organizacijske kulture i menadžerske vještine (različite od postojećih) najveće prepreke provedbi novog modela. Utvrđeno je da Carinskoj upravi potreban preustroj (reinženjering) poslovnih procesa te je, u skladu s time, autor je izradio prijedlog novog modela organizacije Carinske uprave Republike Hrvatske koncipiran tako da sadrži temeljna načela nove organizacije, ali i sistematičnu razradu nove preraspodjela poslova od razine Središnje uprave, preko regionalnih ureda do razine menadžerskih timova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-1151212-1453 - Poslovna prilagodba hrvatskih gospodarskih subjekata tržišnom natjecanju u EU (Marija Kaštelan Mrak, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka