Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 458048

Prometna politika za 21. stoljeće i tehnološka revolucija kao preduvjet održivog razvoja čovječanstva


Rafajac, Ozren; Miloš, Ana; Miloš, Ivan
Prometna politika za 21. stoljeće i tehnološka revolucija kao preduvjet održivog razvoja čovječanstva // Suvremeni promet, 29 (2009), 453-461 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 458048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prometna politika za 21. stoljeće i tehnološka revolucija kao preduvjet održivog razvoja čovječanstva
(Traffic Policy for 21st Century and Technologic Revolution as Precondition of Mankind’s Sustainable Development)

Autori
Rafajac, Ozren ; Miloš, Ana ; Miloš, Ivan

Izvornik
Suvremeni promet (0351-1898) 29 (2009); 453-461

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
tehnološka revolucija; promet; prometne tehnologije; ekologija; energija; ekonomija; održivi razvoj; čovječanstvo.
(technology; energy; economy; sustainable development; humanity)

Sažetak
Poput svake revolucije i tehnološka revolucija, koja je snažno dominirala 20. stoljećem i koja je širom otvorila vrata 21. stoljeću, donijela je brojne koristi, ali i niz problema koji ozbiljno potresaju čovječanstvo dovodeći ga na rub održivog razvoja, pa čak i opstanka. Rezultati istraživanja pokazuju da u toj tehnološkoj revoluciji promet ima središnju ulogu, kako po ostvarenim pozitivnim tako i negativnim učincima za sveukupno čovječanstvo. Suvremene prometne tehnologije pretvorile su cijeli svijet u globalno „selo“. Slijedom toga troškovi prometa globalno su prešli granicu od 50%, u strukturi cijene koštanja proizvoda i usluga, te postali najvećom pojedinačnom troškovnom stavkom, što znači da je borba za povećavanje realne konkurentnosti na svjetskom tržištu pretežito svedena na racionalizaciju prometnih čimbenika (troškova). U svom rapidnom tehnološkom razvoju, promet je postao i najvećim pojedinačnim potrošačem fosilnih goriva čiji je udio prešao granicu od 55% pa je postao glavnim zagađivačem čovjekovog okoliša s nesagledivim negativnim posljedicama. To, praktično znači, da je promet postao ključni strateški resurs sveukupnog čovječanstva čija je potražnja u permanentnom porastu pa se više ne može smanjivati, nego samo kontinuirano razvijati – povećavati, što zahtijeva u cijelosti novi pristup u projektiranju i aplikaciji suvremenih prometnih tehnologija, odnosno novu tehnološku revoluciju te novu prometnu politiku države i svjetske zajednice. Budući da danas svjetska zajednica raspolaže sa odgovarajućim znanjem i suvremenim prometnim sredstvima ne bi trebala biti upitnom nova tehnološka revolucija i prometna politika, koja bi mogla i trebala u potpunosti supstituirati korištenje fosilnih goriva u korist „3E“ Ekološki, Ekonomski i Energetski prihvatljivih obnovljivih energetskih izvora. U prilog tome govori i današnja znanost koja tvrdi da je upotrebom različitih oblika obnovljive energije (solarne, geotermalne, propulzije i energije vjetra) moguće osigurati energetske potencijale za sljedećih 4 milijarde godina. Međutim, aktualna prometna politika je dijametralno suprotna realnim resursima i neophodnim potrebama čovječanstva, jer se suvremene prometne i informacijske tehnologije, kao i ostala tehnološka dostignuća, ne koriste u društveno pozitivne svrhe, već postoji svjesni trend kočenja tehnološkog razvoja, koji uporno favorizira iskorištavanje postojeće zastarjele tehnologije s ciljem zgrtanja velikih profitnih stopa nekih pojedinaca, na štetu društva i cjelokupnog čovječanstva, koja se ponajprije očituje u enormnom povećavanju zagađenja zraka i čovjekovog okoliša te kontinuiranom porastu smrtnosti općenito i u prometu posebno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
236-0000000-1701 - Menadžment u poduzetničkoj ekonomiji (Marčelo Dujanić, )

Ustanove
Veleučilište u Rijeci

Profili:

Avatar Url Ivan Miloš (autor)

Avatar Url Ozren Rafajac (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Rafajac, Ozren; Miloš, Ana; Miloš, Ivan
Prometna politika za 21. stoljeće i tehnološka revolucija kao preduvjet održivog razvoja čovječanstva // Suvremeni promet, 29 (2009), 453-461 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Rafajac, O., Miloš, A. & Miloš, I. (2009) Prometna politika za 21. stoljeće i tehnološka revolucija kao preduvjet održivog razvoja čovječanstva. Suvremeni promet, 29, 453-461.
@article{article, year = {2009}, pages = {453-461}, keywords = {technology, energy, economy, sustainable development, humanity}, journal = {Suvremeni promet}, volume = {29}, issn = {0351-1898}, title = {Traffic Policy for 21st Century and Technologic Revolution as Precondition of Mankind’s Sustainable Development}, keyword = {technology, energy, economy, sustainable development, humanity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Transportation Research Information Services - TRIS
  • Ceobase
  • IRRD Ulrich’s Intl Periodicals Directory
  • Inter DOC Corporation